Linkovi

Američki misionari na Haitiju optuženi za kidnapovanje dece


Američki misionari na Haitiju optuženi za kidnapovanje dece
<!-- IMAGE -->

Vlasti na Haitiju podigle su optužnicu protiv desetoro američkih misionara koji su prošlog petka uhapšeni zbog navodne otmice trideset troje haićanske dece. Vlada je nagovestila da bi slučaj mogao da se prenese na američko pravosudje, ali za sada, misionari su vraćeni u zatvor u prestonici Port-o-Prensu.

Članovi hrišćanske humanitarne organizacije zvane New Life Children’s Refuge kažu da su došli na Haiti da pomognu siročićima. Predsednica organizacije je Lora Silsbi.

„Došli smo u nameri da ponudimo i podelimo Božju ljubav i nadu sa ovom decom", izjavila je Lora Silbi, predsednica organizacije.

Neki od članova grupe pripadaju Baptističkoj Crkvi u državi Ajdaho. Na vebsajtu crkve navodi se da su misionari spasavali decu iz sirotišta na Haitiju i prebacivali ih u sirotiše u Dominikanskoj republici. Uhapšeni su dok su pokušavali da predju granicu u autobusu sa 33 dece. Silsbi negira da se njena grupa bavila nelegalnim aktivnostima.

„Mislili smo, na osnovu onoga što su nam govorili brojni ljudi, medju kojima i vlasti Dominikanske republike, da možemo da povedemo decu“, navodi ona.

Medjutim, zvaničnici na Haitiju kažu da Amerikanci nisu imali potrebnu dozvolu haićanskih vlasti. Silsbi ističe da je u pitanju nesporazum i da je njena grupa imala samo dobre namere da pomogne deci, staroj izmedju dva meseca i 12 godina.

„Došli smo na Haiti da pomognemo deci koja nemaju nikoga, ni oca ni majku, gde nema nade da će se neko starati o njima“, tvrdi predvodnica grupe misionara.

<!-- IMAGE -->

Medjutim, mnoga deca imaju žive roditelje, navodi humanitarna grupa SOS Children’s Village koja se trenutno stara o njima.

„Jedna od devojčica, stara možda osam ili devet godina, rekla nam je plačući da nije siroče, da ima roditelje i da je mislila da ide u neki internat ili letnji kamp“, izjavio je Džordž Vilej, portparol grupe.

Neki od roditelja navode da su svesno decu poverili misionarima.

„Nisu kidnapovali moje dete, dala sam im ćerku jer će joj oni pružiti bolji život“, ispričala je majka jedne devojčice iz grupe.

Premijer Haitija Žan-Maks Belriv ima drugačije mišljenje.

„Što se mene tiče nisu uhapšeni Amerikanci, uhapšeni su kidnaperi“.

Ceo slučaj je izazvao bojazan da će deca postati žrtve krijumčara u zemlji sa oslabljenom vladom. Haiti je sada obustavio proces usvajanja u nastojanju da zaštiti decu koja su ostala bespomoćna posle zemljotresa.

XS
SM
MD
LG