Linkovi

Novi problemi za Tojotu - sporne kočnice na "Priusu"


Novi problemi za Tojotu - sporne kočnice na "Priusu"
Novi problemi za Tojotu - sporne kočnice na "Priusu"
<!-- IMAGE -->

Novi problemi za kompaniju Tojota ovog puta se odnose na njen popularni ekološki model – Prius. Kompanija navodi da postoje problemi u dizajnu sistema protiv blokiranje kočnica novih modela Priusa koji su ušli u prodaju prošle godine. Američka nacionalna uprava za bezbednost automobilskog saobraćaja saopštila je da otvara formalnu istragu problema sa kočnicama Priusa.

Problemi kompanije Tojota i dalje se intenziviraju. Posle više od 200 primljenih žalbi u SAD i Japanu, japanska vlada je naredila automobilskom gigantu da ispita probleme sa dizajnom ABS sistema na modelu Prius. Američka vlada za to vreme istražuje da li elektronski problemi izazivaju naglo ubrzanje vozila, a Kongres razmatra da li zaglavljivanje pedala za gas ugrožava bezbednost američkih gradjana.

Zbunjeni smo jer čitamo i čujemo različite informacije“, kaže Peti Bok, koja vozi jedan od Tojotinih modela.

Tojotine prodavnice širom zemlje počele su da dobijaju rezervne delove koji bi trebalo da reše problem u skladu sa upustvima koja im šalje kompanija.

Jučerašnji savet Reja Lahuda, sekretara za saobraćaj, vlasnicima spornih vozila - da prestanu da ih voze - dodatno je zbunio zabrinute vozače Tojote.

<!-- IMAGE -->

Lahud je kasnije pojasnio svoju izjavu, navodeći da se pogrešno izrazio.

Ono što sam mislio, i verovao da sam rekao, jeste da ako ste vlasnik nekog od tih modela i ako sumnjate na kvar, odvezite ga u servis i oni će ga popraviti.“

Linda Hardi izgubila je supruga u automobilskoj nesreći koju je izazvalo nekontrolisano ubrzanje Tojote Avalon iz 2008.

Novac ne može da mi vrati muža. Samo želim da Tojota reši te probleme kako niko više ne bi poginuo.

Tojota se izvinila kupcima, i poručila da su „problemi sa nekontrolisanim ubrzanjem veoma retki, a da se tada vozilo može kontrolisati čvrstim i postojanim pritiskom na kočnice.

Iako svi ovi problemi nisu uništili Tojotinu reputaciju, oni su je ozbiljno oštetili. Tojota je jutros objavila podatke o zaradi u poslednjem kvartalu prošle godine, koji pokazuju ostvareni profit od 1,7 milijardi dolara. Medjutim, analitičari očekuju da će trenutna kriza naneti štetu Tojotinom profitu ove godine.

XS
SM
MD
LG