Linkovi

Spremaju se novi teroristički napadi na SAD?


Spremaju se novi teroristički napadi na SAD?
Spremaju se novi teroristički napadi na SAD?

Al-kaida namerava da u narednim mesecima ponovo napadne Sjedinjene Države, sumorno je upozorenje koje su danas u podne izneli američki obaveštajci. Zvaničnici obaveštajnih agencija već dva dana svedoče pred zakonodavcima, koji bi hteli da čuju šta se preduzima da bi se napad predupredio.

<!-- IMAGE -->

Šef Nacionalne obaveštajne agencije je nedvosmislen: pokušaj terorističkog napada u narednih šest meseci je "izvestan".

"Kolika je verovatnoća da će doći do novog terorističkog napada u Sjedinjenim Državama u narednih 3 do 6 meseci", upitala je senatorka iz Kalifornije, Dajan Fejnstin direktora nacionalne obaveštajne službe, Denisa Blera.

"Pokušaj napada. Rekao bih da je izvestan", odgovorio je on.

Tokom dvodnevnog svedočenja "majstora" za špijunažu na Kapitol Hilu, rečeno je da oni dobijaju nove obaveštajne podatke od navodnog božićnog bombaša, Umara Faruka Abdulmutalaba.

"Dobili smo dobre podatke. I dobijamo ih i dalje", tvrdi Denis Bler.

Zvaničnici obaveštajne službe kažu da Abdulmutalab otkriva "korisne i upotrebljive" obaveštajne podatke. Izvori kažu da je Federalni istražni biro tajno doveo u Sjedinjene Države članove njegove porodice iz Nigerije i da je to bilo presudno da se on privoli na saradnju. Ipak, predviđanje novog napada bi moglo bi da bude teže nego ikada.

"Veća opasnost je to što Al-kaida prilagođava svoje metode, tako da ih je često teško otkriti", mišljenja je Leon Paneta, direktor centralne obaveštajne agencije.

Raniji obaveštajni izveštaji sugerišu da Al-kaida obučava evropske napadače.

"Možda nikada i nećemo da saznamo odakle su. Mogli bi da budu Britanci, pa čak i Amerikanci", upozorava konsultant informativnog programa TV Ej Bi Si, Ričard Klark.

Zvaničnici kažu da bi od podataka koje dobijaju moglo da zavisi da li će napad biti neuspešan – kao onaj u avionu za Detroit – ili će to biti uspešan udar na američkoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG