Linkovi

Avatar i  Hurt Locker dobili najviše nominacija za Oskara


Avatar i  Hurt Locker dobili najviše nominacija za Oskara
Avatar i  Hurt Locker dobili najviše nominacija za Oskara
<!-- IMAGE -->

Naučno fantastični ep Avatar i vrlo hvaljena iračka ratna drama Hurt Locker dobili su najveći broj nominacija tokom današnjih kandidatura za 82. dodelu prestižnih nagrada Oskar, koje dodeljuje Američka filmska akademija.

Oba filma su dobila po devet nominacija, uključujući kategorije za najbolji film i najboljeg reditelja - Džejmsa Kameron za film Avatar, a Ketrin Bigelou za film Hurt Locker.

Ketrin Bigelou, inače bivša supruga Džejmsa Kamerona, osvojila je prošle nedelje najviše priznanje Udruženja filmskih reditelja, što je sudeći po dosadašnjem iskustvu čini favoritom za Oskara. Do sada nijedna žena nije dobila Oskara za režiju.

Medju drugim filmovima nominovanim u kategoriji najboljeg ostvarenja našli su se priča o vanzemaljcima District 9, saga iz Drugog svetskog rata, Inglorious Basterds i animirana avantura Up. Ta kategorija je proširena i sada je kandidovano čak deset filmova umesto uobičajenih pet, u nadi da će generisati veće interesovanje javnosti.

Nije bilo velikih iznenadjenja u kategorijama za najbolje glumce.

Veteran Džef Bridžiz je nominovan za najboljeg glumca u filmu o kantri muzičaru pod nazivom Crazy Heart, dok je Sandra Bulok na čelu liste u kategoriji najbolje glumice, za ulogu majke koja je usvojila dete, u filmu Blind Side.

XS
SM
MD
LG