Linkovi

Nezadovoljstvo javnom upravom povezuje građane EU


Nezadovoljstvo javnom upravom povezuje građane EU
Nezadovoljstvo javnom upravom povezuje građane EU
<!-- IMAGE -->

Ukoliko biste pobrajali stvari koje mogu da povezuju evropske države, teško da biste tu uvrstili i nezadovoljstvo javnom upravom. Međutim, upravo to je ono što čvrsto spaja stanovnike EU, bar ako je verovati danas objavljenom istraživanju, prema kojem gotovo svi imaju nesto da prigovore načinu na koji država rješava njihove probleme.

Ukoliko pitate Evropljane - bez obzira na kojem kraju Unije žive - da li su zadovoljni ekonomijom, javnom upravom ili socijalnim službama u svojim zemljama, gotovo svi će vam dati negativan odgovor. Danas objavljeno istraživanje evropske statističke agencije to pokazuje: zamoljeni da svojoj javnoj upravi daju ocjenu od 1 do 10, Evropljani su, u prosjeku, davali - minus 1!!!

Još gore je prošao nacionalni odgovor na ekonomsku nejednakost i borbu protiv siromaštva - tu su Evropljani svojim vladama dali minus 2. Treba reći da su u Luksemburgu i Holandiji ipak dali pozitivnu - minimalnu, ali pozitivnu ocjenu, dok su najkritičniji bili u Letoniji i Mađarskoj - minus 5 poena.

Ukupno zadovoljstvo životom je veće na sjeveru nego na jugu - od jedan do deset, Danci daju osam, za njima su Šveđani, Holanđani, Finci... Najmanje su zadovoljni u Bugarskoj - gotovo minus 2, slijede ih Mađari, Rumuni i Grci, čija ekonomska situacija je ovih dana inače uzrok glavoboljama zvaničnog Brisela.

Izvještaj kaže i to da danas Evropljani troše znatniji dio svojih prihoda na stanovanje, nego što je to bio slučaj ranije - u poređenju sa prije deset godina, danas su troškovi stanovanja viši za četiri odsto, dok su kamate na kredite za kupovinu kuća ili stanova dramatično povećane. U prosjeku, danas se troši oko jedne petine ukupnih prihoda na obezbjeđenje krova nad glavom. Ukupno, otplata samog smještaja ipak u ukupnim troškovima stanovanja učestvuje samo sa 30 odsto - čak 70 odsto odlazi na popravke, održavanje, gorivo i energente koji se koriste za normalan život. Posebno se kaže i to - većina ljudi u centralnoj i istočnoj Evropi žive u svojim kućama ili stanovima, pa njima troškovi održavanja, goriva i popravki odnose čak 90 odsto ukupnog novca za stanovanje.

<!-- IMAGE -->

U Evropskoj komisiji kažu da je još uvijek rano donositi zaključke o ukupnim posljedicama kakve je ostavila kriza, ali ukazuju da socijalni troškovi igraju značajnu ulogu u izlaganju ili zaštiti Evropljana u vrijeme kriznih vremena. Poseban problem su nezaposleni, upozoravaju iz Evropskog parlamenta, gđe su formirali komitet za ekonomsku i socijalnu krizu. Predsednik tog komiteta Volf Klinc kaže:

"U ovom trenutku je nezaposlenost u Evropi dosegla neprihvatljiv nivo, preko 10 odsto, a u nekim državama čak i više. Poseban problem imamo sa mladim nezaposlenim Evropljanima".

Posljednji izvještaj o socijalnoj slici Evrope, uz sada već zastarjele poatke da je 80 miliona stanovnika Unije trenutno ispod granice siromaštva, trebalo bi da posluži kreatorima ekonomske politike u Briselu da dokuče način kako što bezbolnije prebroditi krizno vrijeme, koje, uprkos ranijim optimističnim najavama, još uvijek nije prošlo.

XS
SM
MD
LG