Linkovi

Obama predložio budžet od 3,8 biliona dolara


Obama predložio budžet od 3,8 biliona dolara
<!-- IMAGE -->

Predsjednik Barak Obama predložio je budžet od 3 hiljade 800 milijardi dolara za narednu fiskalnu godinu koja počinje prvog oktobra. Nacrt budžeta, koji moraju da odobre Senat i Predstavnički dom, dovešće do rasta deficita na rekordnih gotovo hiljadu 600 milijardi dolara ove godine.

Predsjednik Obama, na početku predstavljanja nacrta budžeta, okrivio je prethodnike za ogroman dug koji je naslijedio.

"Tokom protekle decenije, prethodna administracija i Kongres su usvojili skup, nov program za lijekove i ogromne poreske olakšice za bogate i finansirali dva rata, ne obezbijedivši sredstva ni za jednu od pomenutih stvari.”

Obama je naglasio da će njegov plan početi da obuzdava deficit.

"Suština je da jednostavno ne možemo da nastavimo da trošimo kao da deficit nema posljedice, kao da rasipništvo nije važno, kao da se teško zarađeni novac američkih poreskihobveznika može tretirati kao bezvrijedni papir i kao da možemo da ignorišemo te izazove još generaciju. Ne možemo.”

Predsjednik je zatražio trogodišnje zamrzavanje federalne potrošnje od naredne godine, sa izuzetkom vojske i unutrašnje bezbjednosti. Nacrtom budžeta je međutim obuhvaćeno finansiranje borbe protiv nezaposlenosti koja je, kako je Obama istakao, neophodna da bi se zemlja izvukla iz duboke recesije zbog koje je u protekle dvije godine izgubljeno više od sedam miliona radnih mjesta. Takođe je najavio da neće biti produžene poreske olakšice za naftne kompanije, menadžere investicionih fondova i porodice koje zarađuju više od 250 hiljada dolara godišnje.

Sudbina novog budžeta zavisi od članova Kongresa, koji moraju da ga odobre. Republikanska stranka već je kritikovala Obamin prijedlog, navodeći da ne kontrolište potrošnju, da će u stvari povećati deficit, te da će dovesti do gubitka radnih mjesta zbog povećanja poreza za mala preduzeća. Sigurno je da se na Kapitol Hilu očekuje oštra borba u pogledu najboljeg načina trošenja novca poreskih obveznika. Konzervativni analitičar Ron Haskins kaže da su, barem, prosječni Amerikanci, spremni da urade svoj dio.

"Mislim da će Amerikanci prihvatiti da prođu kroz određen težak period, koji će biti potreban kako bi se budžet balansirao. Ukoliko to možemo da uradimo što prije, nevolje će biti mnogo manje, nego ako bismo to uradili za 10, 15 ili 20 godina.”

Nacrt budžeta obuhvata i ulaganje u obrazovanje i obnovljive izvore energije. Međutim, nacrt sadrži i odredbe kojima bi bili okončani planovi za ponovno upućivanje američkih astronauta na Mjesec.

XS
SM
MD
LG