Linkovi

Pakistanska armija istražuje izveštaje o pogibiji vođe Talibana


Pakistanska armija istražuje izveštaje o pogibiji vođe Talibana
Pakistanska armija istražuje izveštaje o pogibiji vođe Talibana

Pakistanska vojska saopštila je da istražuje izveštaje da je vođa pakistanskih Talibana, Hakimula Mehsud, podlegao povredama zadobijenim u napadu američkom bespilotnom letelicom sredinom januara.

<!-- IMAGE -->

Saopštenje armije usledilo je posle izveštaja na pakistanskoj državnoj televiziji da je Mehsud umro i da je sahranjen. Oprečni izveštaji o smrti ekstremističkog lidera prvo su se pojavili posle januarskog bombardovanja oblasti na severozapadu Pakistana u kojem je poginulo najmanje desetak ekstremista. Talibani su potom objavili dva tonska snimka kao dokaz da je Mehsud preživeo napad. U nekim izveštajima se navodi da je Mehsud možda ubijen u drugom napadu bespilotne letelice pre nekoliko dana.

Predstavnik Talibana danas je odbacio izveštaje o Mehsudovoj smrti. Azam Tarik je za AFP izjavio da je Mehsud „živ i na bezbednom mestu“, dodajući da medijski izveštaji o njegovoj smrti imaju za cilj da „dovedu do podela u redovima Talibana“. Tarik je rekao da su Talibani izneli dokaze da je Mehsud živ i da sada oni koji tvrde da je poginuo „treba da urade isto“.

XS
SM
MD
LG