Linkovi

Klinton: SAD i Evropa moraju da modernizuju vojno partnerstvo


Klinton: SAD i Evropa moraju da modernizuju vojno partnerstvo
<!-- IMAGE -->

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da Sjedinjene Države i Evropa moraju da modernizuju i ojačaju svoje partnerstvo kako bi se suprotstavile novim izazovima u 21. veku.

Govoreći danas u Parizu sekretarka Klinton je rekla da su potrebni novi pristupi u suprotstavljanju novim opasnostima, kao što su terorizam, napadi na internet, klimatske promene i pretnje evropskom snabdevanju energentima. Ona je dodala da NATO preispituje svoje strategije u tom smislu, kao i da Sjedinjene Države proučavaju načine kako da u tome pomognu.

Američka državna sekretarka je odbacila tvrdnje da je Evropa dobila niže mesto na listi prioriteta Obamine administracije, nazvavši bezbednost Evrope "jednim od nosećih stubova američke spoljne politike".

Klinton je takođe govorila o odnosima Sjedinjenih Država i Rusije, rekavši da je Obamina administracija ponosna na napredak koji su dve zemlje postigle tokom protekle godine.

Ona je ponovo podvukla američko protivljenje ruskoj ideji o sklapanju nove serije bezbednosnih sporazuma u Evropi, ali je rekla da su Sjedinjene Države predane pronalaženju načina za unapređivanje partnerstva NATO-Rusija, kao i načina za saradnju sa Rusijom u izgradnji sistema odbrane od raketnog napada.

Govor američke državne sekretarke, održan u francuskoj vojnoj akademiji, sadržao je šest suštinskih principa američkog pristupa Evropi: poštovanje državnog suvereniteta, ukidanje podela među zemljama, saradnja u odbrani od napada, praksa vojne transparentnosti, sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja i zaštita ljudskih prava.

Hilari Klinton je rekla da Sjedinjene Države rade na tome da "prošire zonu demokratije i stabilnosti širom Evrope", ističući takva nastojanja na Balkanu, u Ukrajini, na ruskom Kavkazu i na Kipru.

XS
SM
MD
LG