Linkovi

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta


Preživeli logoraši iz Aušvica, ratni veterani i svetski lideri, okupili su se u Poljskoj na obeležavanju 65. godišnjice sovjetskog oslobođenja zloglasnog nacističkog logora iz vremena Drugog svetskog rata.

Pred početak svečane komemoracije, niz bivših logoraša - od kojih su neki bili odeveni u logorašku odeću - okupili su se u snegom pokrivenim Aušvicu i obližnjem Birkenau na jugu Poljske - logorima koji su sačuvani kao podsetnik na užase pogroma. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je zajedno sa poljskim zvaničnicima prisustvovao memorijalnoj službi u Birkenau.

Međunarodni Dan sećanja na holokaust su proglasile Ujedinjene nacije 2005. Američki predsednik Barak Obama je u video poruci nazvao Aušvic mestom na kojem se svet seća i uči. Obama je takođe rekao da svet ima „svetu dužnost da zapamti svirepost" koja se događala u Aušvicu i drugde u Evropi u vreme nacističke okupacije.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev pozvao je danas svet da objedini napore u borbi protiv prekrajanja istorije Drugog svetskog rata. Prošlo je već 65 godina otkako je fašizam pobedjen, ali se i dalje čuju glasovi koji pokušavaju da opravdaju zločine nacista, da postave u isti red žrtve i zločince, oslobodioce i okupatore, navodi se u poruci koju je Medvedev uputio učesnicima komemoracije u Aušvicu.

XS
SM
MD
LG