Linkovi

Obama se sprema za prvi govor o stanju nacije


Uoči prvog Govora o stanju nacije, predsjednik Barak Obama suočava se sa padom popularnosti i velikim porazom na izborima u Masačusetsu. S obzirom na to da je sada neizvjesno usvajanje reforme zdravstvene zaštite, Obama preusmjerava svoju poruku za izuzetno važno obraćanje u srijedu. Danas je predložio izmjene određenih poreza i druge mjere za pomoć porodicama iz srednje klase.

Predsjednik Obama se nada da će, sa izmijenjenom agendom, ponovo preuzeti inicijativu. Govoreći o novim prioritetima, uoči Obaminog prvog Govora o stanju nacije u srijedu, njegovi savjetnici navode da će predsjednik predstaviti nove mjere za pomoć srednjoj klasi.

Predložene mjere obuhvataju prijedlog za udvostručenje poreskih olakšica porodicama sa djecom, koje zarađuju manje od 85 hiljada dolara godišnje. Takođe je predviđeno novo ograničenje iznosa rate za federalne studentske kredite, dok će se od poslodavaca zahtijevati da automatski otvore penzioni štedni račun za radnike. Predsjednik Obama, kako navode njegovi saradnici, i dalje ne odustaje od zdravstvene zaštite.

“Plan za zdravstvenu zaštitu postao je karikatura. Ukoliko sad odustanemo od njega, svi koji su ga podržavali osjetiće samo negativne posljedice”, kaže Dejvid Plaf, bivši menadžer obamine izborne kampanje.

Predstojeće obraćanje naciji i ažurirani dnevni red dolaze nakon teške sedmice za predsjednika, tokom koje je senatsko mjesto šampiona liberalne politike Teda Kenedija popunio republikanac Skot Braun.

“Masačusets je naznačio odbacivanje predsjednikove politike ogromne potrošnje i duga,” ističe Džim Demint, republikanski senator iz Južne Karoline.

Demokrate daju Obami različite savjete. Pojedini smatraju da treba da uspori.

“Mislim da će predsjednik morati da skrati svoj dnevni red, nakon što usvojimo reformu zdravstvene zaštite,” kaže demokratski senator sa FLoride, Bil Nelson.

Drugi pak žele da se predsjednik obračuna sa republikancima, kao što je svojevremeno uradio predsjednik Klinton.





XS
SM
MD
LG