Linkovi

Britanski premijer daće iskaz o Iraku pre izbora


Britanski zvaničnici saopštili su da će se britanski premijer Gordon Braun pojaviti na javnom pretresu o ratu u Iraku pre predstojećih parlamentarnih izbora u Britaniji.

Istražna komisija o iračkom ratu, koji ispituje okolnosti u vreme invazije 2003, ranije je saopštila da se Braun i ostali ministri verovatno neće pojaviti pre nego što prodju izbori, u nameri da se istraga sačuva od uticaja partijskih politika. Braun je nedavno obavestio predsedavajućeg komisije, Džona Čilkota, da je voljan da svedoči u bilo koje vreme.

Sadašnji premijer je u vreme invazije na Irak 2003. bio ministar finansija, a u poslednje vreme je pod udarom kritike zbog nedavnih odluka u vezi sa sredstvima namenjenim oružanim snagama, za koje kritičari kažu da bi mogle da ugroze britanske operacije u Iraku. Neki politički analitičari upozoravaju da bi pojavljivanje premijera Brauna pred komisijom moglo da prisili njegovu Laburističku stranku da se ponovo pozabavi pitanjem koje joj je nanelo štetu na prethodnim izborima.

XS
SM
MD
LG