Linkovi

Lavrov: Uskoro nastavak pregovora o strateškom naoružanju


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov najavio je danas u Moskvi da će Rusija i Sjedinjene Države početkom februara obnoviti pregovore o novom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Odgovarajući na pitanja novinara Lavrov je rekao da bi trebalo odustati od logike starog sporazuma, koji je istekao u decembru, i da će novi sporazum biti donet u atmosferi snažno obnovljenog poverenja između Rusije i Sjedinjenih Država.

Lavrov je takođe rekao da Rusija namerava da nastavi da održava odnose sa Hamasom jer smatra da je ta ekstremistička palestinska grupa potreban partner u bliskoistočnom mirovnom procesu. Ruski ministar inostranih poslova rekao je da bi sve zainteresovane strane trebalo da budu uključene u pronalaženje miroljubivog rešenja za izraelsko-palestinski konflikt.

Ruski ministar je izrazio žaljenje što Iran nije pristao na rešenje koje su predložile zapadne zemlje, da se veći deo iranskog nuklearnog goriva procesuje u inostranstvu. On je dodao da bi trebalo obnoviti napore na obnavljanju razgovora o regulisanju svih aspekata iranskog nuklearnog programa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Srbiji Lavrov je rekao da sama Srbija treba da donese odluku o tome da li želi da uđe u NATO. Rusija nije promenila odnos prema širenju te alijanse, rekao je ruski ministar inostranih poslova, ali je uverena da pomeranje njenih granica samo "seje nepoverenje" i da nije adekvatno
savremenom svetu.

Što se tiče Kosova, Lavrov je rekao da je "uz postojanje dobre volje moguće obnoviti pregovore".

XS
SM
MD
LG