Linkovi

SAD – Rusija: Odnosi poboljšani, nepoverenje ostaje   


Tokom prve godine mandata predsednika Baraka Obame, njegova administracija je nastojala da postavi na novi kolosek odnose sa Rusijom, koji su bili zategnuti za vreme njegovog prethodnika, Džordža Buša.

Nezavisni politički analitičar, Aleksandar Konovalov pozdravlja bolje bilateralne odnose. On kaže da je Bušova administracija ignorisala Rusiju, sa relativno malom ekonomijom i zastarelim nuklearnim arsenalom:

„Glavna razlika je što je Obamina administracija shvatila da je čisto matematički pristup prethodne administracije bio pogrešan. Značaj Rusije u svetu je, u stvari, mnogo veći. Americi je potrebna Rusija, kao što su Sjedinjene Države potrebne Rusiji.“

Konovalov kaže da bi obe zemlje mogle da sarađuju u ratu protiv terorizma, trgovine drogom, u Avganistanu, kao i u pogledu iranskog nuklearnog programa i u borbi protiv širenja oružja masovnog uništenja.

Predsednik Obama je posetio Moskvu u julu kada je potpisao preliminarni sporazum o smanjenju za oko trećinu - dva najveća nuklearna arsenala na svetu.

„Preduzeli smo značajan korak napred ka povećanoj nuklearnoj bezebednosti i zaustavljanju širenja nuklearnog oružja. A to počinje sa smanjenjem naših sopstvenih nuklearnih arsenala,“ rekao je predsednik Obama.

Dve zemlje rade na novom sporazumu o kontroli strateškog oružja, STARTU 2, pošto je važenje STARTA 1 isteklo u decembru 2008. Bela kuća i Kremlj navode da bi sporazum mogao uskoro da bude zaključen.

Rusija je pozdravila odluku predsednika Obame da otkaže kontroverzni sistem raketnog štita u Centralnoj Evropi. Moskva je za uzvrat dozvolila Sjedinjenim Državama da koriste ruske koridore za snabdevanje NATO trupa u Avganistanu. Međutim, predsednik Dmitrij Medvedev je prošlog meseca saopštio da Rusija namerava da razvija novu raketnu tehnologiju, što je uznemirilo Vašington:

Kada budemo sastavili i potpisali sporazum, još uvek će morati da se reguliše pitanje razvijanja naše strateške ofanzivne moći. Bez toga je nemoguća odbrana naše zemlje.“

Aleksandar Konovalov kaže da su američko-ruski odnosi očigledno napredovali u proteklih godinu dana, ali da njihovo stanje nije sasvim zadovoljavajuće:

„Put koji predstoji je mnogo duži nego onaj koji je prevaljen tokom prošle godine. Iznad svega je potrebno ostvariti novi nivo uzajamnog poverenja.“

Veliki deo tog nepoverenja odnosi se na bivše sovjetske republike. Obamina administracija odbija trvdnje Moskve da one pripadaju interesnoj sferi Rusije, dok se Kremlj protivi proširenju NATO-a na Gruziju i Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG