Linkovi

Rusija se nada boljim vezama sa Ukrajinom posle izbora


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je kako se nada da će narednog meseca, u drugom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini, biti izabran lider koji želi da popravi veze sa Moskvom.

Bio je to prvi komentar ruskog predsednika o Ukrajini otkako su birači u nedelju odlučili da u drugi krug izbora, 7. februara, uđu opozicioni lider Viktor Janukovič i sadašnja premijerka Julija Timošenko. Ruski predsednik je rekao da se nada da će budući bilateralni odnosi biti „konstruktivni, prijateljski i sveobuhvatni“.

Posle prebrojavanja gotovo svih listića u prvom krugu, bivši premijer Janukovič osvojio je 35 odsto glasova, dok je za sadašnju predsednicu VladeTimošenko glasalo 25 odsto birača. Oboje kažu da žele bolje veze sa Moskvom, i to u mnogim oblastima.

Bilateralni odnosi dve zemlje pogoršani su tokom mandata aktuelnog predsednika Ukrajine, Viktora Juščenka, koji je pokušao da usmeri Kijev ka NATO-u i Evropskoj uniji i smanji uticaj Moskve. Juščenko je na prekjučerašnjim izborima bio peti, sa daleko manjim brojem glasova od prvoplasiranih kandidata.

XS
SM
MD
LG