Linkovi

Buduća komesarka EU za ljudska prava protiv skenera


Kandidat za evropskog komesara za pravdu i osnovna ljudska prava, Vivian Reding, oštro se suprotstavila ideji da se na evropske aerodrome postave tjelesni skeneri, kao i planu da privatni podaci Evropljana budu dostupni američkim obavještajnim agencijama. Ona je to izjavila tokom formalnog nastupa pred Evropskim parlamentom, koji bi krajem mjeseca trebao glasati o povjerenju novoj Barozovoj komisiji. Ona kaže: "Nećemo nikome dozvoliti da nam, na temelju borbe protiv terorizma, diktira pravila koja su protiv osnovnih ljudskih prava."

Vjerovatna buduća evropska kmesarka za pravdu i ljudska prava, luksemburžanka Vivian Reding, je ovih dana skrenula na sebe pažnju javnosti kada je tokom predstavljanja svoga plana rada u novoj Evropskoj okmisiji, izrazila oštru sumnju u ispravnost onoga što je nazvala "američkim tipom" pristupa anti-terorizmu. Naime, odgovarajući na pitanja evropskih parlamentaraca, ona je iskazala zabrinutost zbog ideje da se na evropske aerdorome postave skeneri tijela putnika, koji znatno detaljnije i dublje skeniraju sve koji prodju kroz njih. Uz ovo, meta njene kritike bio je i evropski plan da se lični podaci Evropljana učine dostupnim američkim obavještajnim službama.

"Naša potreba za sigurnošću ne može opravdati narušavanje privatnost. Naši gradjani nisu objekti, već ljudska bića. I zbog toga za tjelesne skenere postoje tri definisana uslova: skeniranje mora biti dobrovoljno, snimci se moraju odmah uništiti i treće moraju se kontrolisati posljedice skeniranja po zdravlje. Ne postoji ništa što je 100 procentno sigurno pa ni i skeneri nisu konačno rješenje."

Komesarka je naglasila kako niko ne može Evropljanima diktirati pravila, kada je riječ o borbi protiv terorizma, pravila koja će se kositi sa osnovnim ljudskim pravima. Ne smije nas pokretati strah, već naše vrijednosti, upozorila je Reding. U medjuvremenu, Velika Britanija, Holandija i Italija su odobrile upotrebu tjelesnih skenera na skupu posvećenom sigurnosti evropske avijacije. Merđutim, Njemačka, Španija i Belgija su iskazale skepsu tražeći, pored ostalog, od Evropske komisija da sačini okvirni proračun o investiciji u tjelesne skenere koji bi bili funkcionalni na svim medjunarodnim aerodromima u Uniji.


XS
SM
MD
LG