Linkovi

Ministri Srbije, BiH i Turske o odnosima na Balkanu


Šefovi diplomatija Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine složili su se nakon zajedničkog sastanka u Beogradu da su dobri odnosi u regionu najznačajniji za napredak ovih država ka Evropskoj uniji.

Nakon trilateralnog sastanka, Vuk Jeremić je poručio da Srbija snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali i postojanje Republike Srpske kao entiteta u toj državi.

"Kamen temeljac politike Srbije prema Bosni i Hercegovini je da snažno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH. To znači da nećemo podržati nikakav oblik izčlanjivanja ili cepanje bilo koje države članice UN-a, uključujući i našeg najbližeg i najznačnijeg suseda Bosnu i Hercegovinu", rekao je Jeremić.

"Naša glavna politika je održavanje i razvijanje dobrosusedskih odnosa, a posebno sa Srbijom, kao važnim susedom, važnim ekonomskim i političkim partnerom. Mislim da je u obostranom interesu naših država da imamo odlične dobrosusedske odnose", poručio je šef diplomatije BiH, Sven Alkalaj.

Pozdravljajući stav Jeremića o Bosni i Hercegovini, turski ministar spoljnih poslova, Ahmed Davutoglu je rekao da su trojica šefova diplomatije stvorili poverenje na pregovorima koji se vode na ovim trilateralnim sastancima, kao i da se oni oko mnogo više stvari slažu nego što se ne slažu.

"Ovo je vrlo dobar znak za pravu budućnost našeg regiona. Naš region je naša kuća, a mi smo poštovani članovi te kuće čija je budućenost u našim rukama", zaključio je Davutoglu.

Tokom dana šef turske diplomatije se sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem koji je ocenio da se odnosi dve zemlje snažno razvijaju, naročito nakon posete turskog predsednika Abdulaha Gula.

Tadić je izrazio zadovoljstvo jačanjem ekonomske i svih drugih vidova saradnje Srbije i Turske, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.


XS
SM
MD
LG