Linkovi

Obama: SAD stoje uz Haiti


Američki predsednik Barak Obama je izjavio da su gubici na Haitiju užasavajući. Predsednik je danas u Beloj kući objavio da će izdvojiti 100 miliona dolara za američku pomoć.

Obama je rekao da pomoć Sjedinjenih Država već stiže u karipsku državi i da je dalja pomoć na putu. Predsednik je objasnio da su potrebni sati, a možda i dani, da sav američki materijal i osoblje pristignu. On je naglasio da su Sjedinjene Države solidarne sa Haitijem. Sjedinjene Države su pokrenule obimnu civilnu i vojnu akciju posle katastrofalnog zemljotresa na Haitiju koji je razorio prestonicu Port-o-Prens. Vojnici iz 82. vazduhoplovne divizije će danas krenuti iz vojne baze u Severnoj Karolini, da bi započeli pripreme za dolazak većih snaga. Više od dve hiljade marinaca je upućeno na područje da pomogne u održavanju bezbednosti, traganju i spasavanju i dopremanju humanitarne pomoći.

Bivši američki predsednik Bil Klinton, specijalni izaslanik Ujedinuienih nacija za Haiti, rekao je da je zemljotres jedna od najvećih elementrnih nepogoda u istoriji dve Amerike. Predsednik Obama je obećao potpunu američku pomoć u spasavanju ljudi i dopremanju humanitarne pomoći.

Državna sekretarka Hilari Klinton i sekretar za odbranu Robert Gejtes, prekinuli su turneju po azijsko-pacifičkom regionu, da bi u Vašingtonu nadgledali pružanje pomoći Haitiju. Direktor američke Agencije za međunarodni razvoj, Radživ Šah, izjavio je da američki timovi za pomoć u elementarnim nesrećama obuhvataju osoblje, pse za otkrivanje i spasavanje i 48 tona opreme. Državni sekretarijat je saopštio da ima podatke o najmanje tri moguće američke žrtve i da radi na lociranju osoblja američke ambasade i ostalih Amerikanaca na Haitiju.

XS
SM
MD
LG