Linkovi

Klinton za veću političku otvorenost Kine


Državna sekretarka Hilari Klinton – govoreći juče na Havajima o američkoj azijsko-političkoj politici - ukazala je da bi smanjenje političke kontrole u Kini imalo najveću korist za tu zemlju. Ona je održala važne razgovore sa japanskim ministrom inostranih poslova Kacujom Okadom o budućnosti američkih vojnih baza na Okinavi.

Hilari Klinton je u Honoluluu rekla da odnos prema pacifičkoj Aziji ima priroritetni značaj za predsednika Obamu, koji je važan deo detinjstva proveo na Havajima i u Indoneziji. Ona je rekla da su Sjedinjene Države rešene da grade kooperativan i zreo odnos sa Kinom, koji neće „gubiti kurs“ kada iskrsnu razlike. Odgovarajući na pitanje jednog studenta, ona je rekla da bi i Kina imala korist od otvorenijeg društva.

Nadamo se da će politička otvorenost u Kini da se poveća. Nadamo se da će kineski narod dobiti priliku da više upražnjava pun spektar ljudskih prava i sloboda. Mi to kažemo i našim kineskim prijateljima na zvaničnim sastancima i to je nešto što verujemo da bi bilo u najvećem inetresu Kine.“

Državna sekretarka je govorila uoči odlaska u Papuu Novu Gvineju, Novi Zeland i Australiju, tokom svoje četvrte turneje po regionu otkako je stupila na dužnost. Ona je naglasila koliko je važno da Sjedinjene Države ponovo preuzmu važnu političku ulogu u regionu, posle kako se veruje okupiranosti Bušove administracije Irakom i drugim temama.

„Treba da shvatimo da su ove regionalne organizacije veoma važne za sve koji su u njima. A neuspeh Sjedinjenih Država da učestvuju u tome pokazuje nedostatak poštovanja i spremnosti za angažman. Zbog toga sam, kada sam postala državna sekretarka, vrlo jasno rekla da će Sjedinjene Države nastupiti.“

Hilari Klinton se prethodno sastala sa japanskim ministrom inostranih poslova Kacujom Okadom, čija je vlada koja naginje levici uznemirila američke zvaničnike kada je počela da razmatra mogućnost izmene bilateralnog sporazuma iz 2006, o američkom vojnom prisustvu na Okinavi. Taj sporazum, usvojen posle višegodišnjih pregovora, obuhvata i premeštanje glavne marinske baze Futenma na nenaseljeni južni deo ostrva. Neimenovani zvaničnik koji putuje sa državnom sekretarkom izjavio je da su sveukupni odnosi – uprkos čvrstim stavovima obe strane prema pitanju baze – previše važni da bi mogli da „budu talac“ jedne teme.

XS
SM
MD
LG