Linkovi

Fridom Haus: Balkan svetla tačka


Organizacija za praćenje stanja ljudskih prava, sa sedištem u Sjedinjenim Državama, "Fridom Haus", danas je predstavila svoj redovni godišnji izveštaj o stanju sloboda u svetu. Zaključak je da su, četvrtu godinu zaredom, ljudi širom sveta sve manje slobodni što ujedno predstavlja najduži postojani pad u skoro 40 godina koliko "Fridom Haus" izdaje ovaj izveštaj. Pad je, prema rečima direktora odseka za istraživanje te organizacije, najprimetniji u Africi, Latinskoj Americi, bivšem Sovjetskom Savezu i na Bliskom istoku. S druge strane, jedan od retkih regiona u kojem je nekoliko zemalja ostvarilo napredak jeste Balkan.

Direktor za studije „Fridom Hausa“-a Kristofer Voker u ekskluzivnom razgovoru za „Glas Amerike“ kaže da je Balkan jedna od svega nekoliko svetlih tačaka u ovogodišnjem izveštaju.

To je mali zrak svetlosti u inače mračnom izveštaju. Utvrdili smo da je Kosovo jedna od zemalja koja je prešla iz niže u višu kategoriju, od zemlje koja nije bila slobodna u delimično slobodnu. To je rezultat prošlogodišnjih izbora, prvih otkad je Kosovo proglasilo nezavisnost, za koje se smatra da su bili fer i pošteni. Takođe smo primetili da vlasti na Kosovu bolje poštuju prava manjina. Poboljšao se skor i u Hrvatskoj, ali i u Srbiji koja je uspela da konsoliduje porecese koji već neko vreme traju“.

I Hrvatska i Srbija svrstane su među slobodne zemlje još prošle godine, dok se u istoj grupi u ovogodišnjem izveštaju našla Crna Gora, koja je bila u grupi delimično slobodnih zemalja.

U Crnoj Gori se poboljšao rejting građanskih sloboda, što je dovelo do prelaska u grupu slobodnih zemalja. Tome su doprineli i uspešno organizovani izbori, kao i nastojanja države da usvoji i primeni niz anti-korupcijskih zakona“.

Bosna i Hercegovina ostala je u grupi „delimično slobodnih zemalja“, uprkos restućoj zabrinutosti u vezi sa etničkim tenzijama, a isti je slučaj i sa Makedonijom, koja međutim, ide uzlaznom linijom, zahvaljujući uspešno ogranizovanim izborima i sprovedenim reformama.

Kao primere intenzivne represije, „Fridom Haus“ navodi obračun iranskih vlasti sa demonstrantima, pritvaranje aktivista u Kini i ubistva novinara i boraca za ljudska prava u Rusiji. Od ukupno 194 zemlje i 14 teritorija obuhvaćenih izveštajem, broj slobodnih je ostao na 89, ali se broj onih u kategoriji „neslobodnih“ povećao za pet, na 47. Devet zemalja iz te grupe našlo se u podgrupi „najgori među najgorima“, uključujući Burmu, Severnu Koreju, Tibet, Libiju, Sudan i Somaliju.

XS
SM
MD
LG