Linkovi

Oštra zima u SAD i Evropi


Izuzetno hladno vrijeme zahvatilo je veći dio Amerike, sa temperaturama koje su u pojedinim djelovima zemlje daleko ispod nule. U Atlanti je saobraćaj gotovo zaustavljen, dok je u Mičigenu palo je pola metra snijega, a u djelovima države Njujork dvostruko više. Još jedan nalet hladnog vazduha zahvatiće danas sjeverni dio Stjenovitih planina, sa temperaturama koje bi, zbog vjetra, mogle iznositi i 45 stepeni ispod nule.

Nevrijeme je zahvatilo i veliki dio Evrope. U Britaniji su zbog velikih sniježnih padavina zatvorene brojne škole, dok se putnici u avio i željezničkom saobraćaju suočavaju sa velikim kašnjenjima. Očekuje se da će u pojedinim djelovima zemlje napadati i do 25 centimetara snijega. U većem dijelu Engleske i Škotske zatvoreni su putevi, a vozačima se savjetuje da ostanu kućama. Aerodrom u Mančesteru je bio zatvoren preko noći, dok je niskobudžetna kompanija Izidžet otkazala veliki broj letova sa londonskog aerodrome Luton. Vozovi se usporeno kreću prema sjeveru Engleske i Škotskoj zbog snijega i leda na pruzi.

Najveći britanski snabdjevač energijom, Nešnel Grid, upozorio je da bi zbog velike potrošnje gasa mogle da budu uvedene restrikcije i savjetovao potrošače da koriste druge izvore energije. Loše vrijeme izazvalo je probleme i u Poljskoj, gdje su odloženi brojni letovi, dok su putevi zavijani snijegom.

XS
SM
MD
LG