Linkovi

Zatvorene američka i britanska ambasada u Jemenu


Sjedinjene Države i Velika Britanija danas su zatvorile svoje ambasade u Jemenu zbog, kako se navodi, zabrinutosti da bi moglo da dođe do terorističkih napada. Američka ambasada u Sani je saopštila da je pretnje uputila grupa al- Kaida sa Arapskog poluostrva, koja je povezana i sa neuspelim pokušajem rušenja američkog aviona 25. decembra.

Savetnik američkog predsednika Baraka Obame za kontra-terorizam, Džon Brenan, izjavio je za kablovsklu TV mrežu "Si En En" da je ambasada zatvorena zbog indikacija da al-Kaida planira da izvede napad u Sani, po svemu sudeći na diplomatski objekat. Ta ambasada je bila meta smrtonosnog napada al-Kaide 2008. godine. Brenan je istakao da je Vašington veoma zabrinut zbog prisustva al-Kaide u Jemenu, koje je, kako je naveo, u poslednjih nekoliko godina sve veće i snažnije.

Velika Britanija i Sjedinjene Države objavile su da će finansirati kontra-terorističku policijsku jedinicu u Jemenu. Brenan je za kablovski kanal "Foks News" rekao da da to ne znači da će Sjedinjene Države tamo imati svoje vojnike.

XS
SM
MD
LG