Linkovi

U ovoj godini internet očekuju značajne novine


Internet se neprestano menja, a u idućoj godini očekuju se neke značajne novine koje bi mogle da izmene način na koji koristimo tu mrežu. Na primer, predstoji lansiranje novog Guglovog softvera zvanog Gugl vejv. Popularni sajt za druženje Tviter biće proširen novim mogućnostima, a za adrese sajtova po prvi put će moći da se koriste i druga slova osim latiničnih.

Internet je postao tako neophodna alatka, da mnogi jednostavno ne mogu da zamisle život bez njega. Od pristupa i razmene informacija, preko komunikacije i šopinga, do zabave - sve može da se radi na internetu.

U poslednje vreme sve je popularnije druženje na sajtovima kao što su Fejsbuk i Tviter. Ali iduće godine, internet će dobiti jedan nov način za istovremenu komunikaciju i saradnju.

Kompanija Gugl planira da lansira internetski softver Gugl Vejv, koji objedinjuje imejl, četovanje, razmenu fotografija i pretraživanje interneta.

Urednica magazina T3, Ket Hanaford, kaže da je impresionirana tim novim servisom.

"Gugl Vejv je platforma koja objedinjuje servise kao što su Tviter i Fejsbuk. Ali on može da se koristi i za rad, za saradnju sa kolegama, naročito ako ste van radnog mesta ili kod kuće," kaže ona.

Fejsbuk i Tviter trenutno predvode kao platforme za druženje. Fejsbuk, lansiran 2004, sada ima više od 350 miliona aktivnih korisnika, dok je nešto mlađi Tviter, od januara do septembra porastao 1030 odsto! Da li će u 2010. ta dva sajta dobiti konkurenciju?

"Neće se pojaviti neki novi, revolucionarni sajt. Sve će se svoditi na to kako da pristupimo sajtovima koje već koristimo, kao što su ta dva. Dakle, pojaviće se nove aplikacije u mobilnim telefonima i kompjuterima za pristup na primer Tviteru," kaže Ket Hanaford.

Tviter takođe planira da doda neke nove aplikacije, držeći se svoje filozofije da sve treba da bude jednostavno. Ko-osnivač Tvitera, Biz Stoun, nagovestio je neke od njih.

"Osobina koju smo najavili je geotaging, kako bi svaki tvit pokazivao tačnu lokaciju. Drugu novost su u stvari izmislili sami korisnici. Kada naiđete na zanimljivu informaciju i prosledite je svojim sledbenicima, ona će se za najkraće vreme proširiti do najvećeg mogućeg broja ljudi," kaže Stoun.

Ali život na internetu skopčan je sa rizicima. Sa milijardama slika i milionima videa koje stavljamo na Fejsbuk mnoge privatne informacije postaju javne. Glavni bezbednosni analitičar firme MekAfi, Greg Dej, kaže da nas to čini podložnim krađi identiteta.

"Sajber kriminalci žele informacije o nama, a mi im to olakšavamo. Opasnost je dvojaka. Prvo, na tim mestima se okuplja mnogo ljudi, i drugo, mi sa njima slobodno razmenjujemo informacije. Trebalo bi malo da razmislimo pre nego što šaljemo podatke, naročito ako koristimo više različitih sajtova za druženje," kaže Dej.

Na kraju, firma Jahu razvija nove načine na koje hendikepirane osobe mogu da koriste internet. Ovaj slepi čovek koristi brajov displej, čitač ekrana i sintisajzer da bi pročitao ono što je napisao.

Direktor razvojnog odeljenja Jahua, Alan Brajtman, kaže da su za njih hendikepirani jednaki sa drugim mušterijama.

"Dugo radim sa hendikepiranima i nemam ništa protiv dobrotvornih društava, ali još nisam sreo invalida koji želi da bude tretiran kao objekt milosrđa. Oni žele da budu kao svi drugi, žele da budu mušterije koje ne traže ništa manje od bilo koga drugog," kaže Brajtman.

U 2010. neće samo hardver i softver doživeti promene. U stvari, jedna od najkrupnijih promena na internetu biće uvođenje drugih vrsta slovnih znakova u internet adrese. U oktobru, neprofitna organizacija IKAN, koja reguliše te adrese, odobrila je korišćenje mnogih drugih slova kao što su hebrejska, korejska ili indijska. To znači da će korisnici interneta koji ne poznaju latinsko pismo, takođe moći da pristupe svojim omiljenim sajtovima.

XS
SM
MD
LG