Linkovi

Obama će razgovarati sa šefovima bezbednosti o napadu na putnički avion


Američki predsednik Barak Obama planira da u utorak u Vašingtonu razgovara sa svojim šefovima za bezbednost o tome kako sprečiti napade na putničke avione, slične napadu koji je pokušan na katolički Božić, 25. decembra.

U današnjem pisanom saopštenju Obama je rekao da je primio preliminarne izveštaje od sekretarke za nacionalnu bezbednost, Dženet Napolitano i od još jednog visokog funkcionera, o "ljudskim i sistemskim greškama" koje su prethodile prošlonedeljnom incidentu. On je dodao da će druge izveštaje pročitati narednih dana.

Bela kuća je pokrenula međuagencijsku reviziju sa ciljem da se ustanovi kako je mladi Nigerijac, Umar Faruk Abdulmutalab, prokrijumčario eksploziv u avion kompanije Nortvest erlajns, na liniji Amsterdam - Detroit.

Otac osumnjičenog, ugledni nigerijski bankar i bivši ministar u vladi, ranije je upozorio američke funkcionere u Nigeriji na ekstremistička gledišta svoga sina. Ime njegovog sina ubačeno je u bazu podataka američkih vlasti, ali ne i u spisak koji bi ga sprečio da se ukrca u pomenuti avion.

XS
SM
MD
LG