Linkovi

Mubarak i Netanjahu  o oživljavanju mirovnog procesa


Egipatski predsednik Hosni Mubarak sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Kairu, kako bi razgovarali o oživljavanju izraelsko palestinskog mirovnog procesa.

Egipatska zvanična novinska agencija MENA je saopštila da su dvojica lidera razgovarala u Mubarakovoj kancelariji. Netanjahu je doputovao u Kairo ranije danas, u jeku egipatskih kritika jučerašnjeg izraelskog saopštenja da planira da izgradi blizu 700 stambenih jedinica u jevrejskim naseljama, u spornom istočnom Jerusalimu.

Egipatski ministar inostranih poslova, Ahmed Abdul Geit, danas je rekao da izgradnja izraelskih naselja na teritoriji koju Palestinci smatraju svojom državom potkopava napore na oživljavanju mirovnog procesa. On je dodao se takođe dovodi u pitanje želja Izraela da se postigne konačni mirovni sporazum.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalim tokom bliskoistočnog rata 1967. godine i anektirao ga, što medjunarodna zajednica nije priznala. Izrael ne smatra kvartove u istočnom Jerusalimu naseljima i tvrdi da će čitav taj grad večno biti izraelska prestonica.

XS
SM
MD
LG