Linkovi

Napolitano: Pokušaj terorističkog napada - izolovani incident


Američka sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano izjavila je da „nema nagoveštaja“ da je prekjučerašnji pokušaj napada na američki avion bio deo šire terorističke zavere.

Napolitano je za kablovsku TV mrežu CNN rekla da je istraga u toku, dok je u odvojenom razgovoru za TV mrežu ABC, izjavila da ne bi bilo primereno da nagađa da li je osumnjičeni, 23-godišnji Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab, imao veze sa al-Kaidom, kao što sam tvrdi. Američke vlasti podigle su optužnicu protiv Abdulmutalaba za pokušaj dizanja aviona u vazduh, koji je bio na putu za Detroit, u saveznoj državi Mičigen.

Osumnjičeni se nalazi u bazi podataka američkih obaveštajnih službi, ali nije bio na listi putnika kojima je zabranjeno letenje, što bi ga sprečilo da se ukrca u avion, koji je poleteo iz Amsterdama.

Sekretar za medije Bele kuće Robert Gibs izjavio je za TV mrežu ABC da je ovaj incident naveo funkcionere da razmotre procedure za uključenje potencijalnih terorista na listu budno praćenih osoba i preispitaju bezbednosne sisteme na aerodromima.

XS
SM
MD
LG