Linkovi

U Njujorku otvorena izložba o pronalascima Leonarda Davinčija


Leonardo Davinči je bio istinski renesansni čovek - naučnik, matematičar, konstruktor, ali i anatom, slikar, botaničar i muzičar. Masimilijano Lisa, osnivač italijanske kompanije Leonardo 3, koja se bavi izradom Davinčijevih pronalazaka, kaže da su mnoge njegove ideje bile smišljene da impresioniraju nekoga, a ne da bi funkcionisale.

"Mnoge njegove mašine, kao što je leteća mašina, bile su igračke za impresioniranje ljudi. Druge su bile pozorišni specijalni efekti. Ali ova je važna jer je reč o muzičkom instrumentu. Čitava konstrukcija je originalna, i ovaj instrument zaista radi," kaže Masimilijano Lisa.

Instrument nazvan klavsen-viola je neobična konstrukcija gudačkog instrumenta sa klavijaturom. Još neobičnije je što na njemu mogu da se sviraju akordi, kao na klaviru, iako klavir nije postojao u Davinčijevo vreme. Vođa tima koji je sagradio instrument, Edoardo Zanon, objašnjava na kakve su teškoće nailazili.

"Leonard je nacrtao instrument na jednom listu papira, sa mnogo detalja, ali ne dovoljno za izgradnju instrumenta. Najteže je bilo shvatiti šta je bila njegova prava namena," kaže Zanon.

Kako izgleda, klavsen-viola je konstruisan za sviranje u hodu, pri čemu noge muzičara pokreću mehnizam instrumenta. Tokom demonstracije, mehanizam je pokretan rukom.

Za sada, mehanizam je prilično bučan, ali graditelji ističu da će u sledećoj verziji prevazići taj problem. Edoardo Zanon kaže da će gotovo svaki muzičar moći da svira na klavsenu-violi.

"Ako znate da svirate na klaviru ili klavsenu onda možete da svirate i na njemu. Teže je ako morate da nosite uprtač sa instrumentom, jer rad nogu mora da bude koordinisan sa sviranjem," kaže Zanon.

U ovoj, prvoj verziji, Davinčijev instrument nije mnogo udoban za nošenje, ali kompanija Leonardo 3 kaže kako planira da do iduće godine sagradi klavsen-violu na kome će moći da se svira bez teškoća.

Izložba Radionica Leonarda Davinčija biće otvorena na njujorškom Tajms skveru do marta iduće godine.

XS
SM
MD
LG