Linkovi

Petrović: 2009. godina poboljšanja srpsko-američkih odnosa


Na kraju godine, sabiraju se rezultati i uspesi iz proteklih 365 dana. Gosta „Otvorenog studija“ Vladimira Petrovića, ambasadora Srbije u Vašingtonu, zamolili smo da se osvrne na odnose Sjedinjenih Država i Srbije u protekloj godini.

Petrović: “Mislim da je ova 2009. godina bila godina poboljšanja odnosa Srbije i SAD, a počela je izuzetno uspešnom posetom potpredsednika Bajdena Beogradu u maju i nastavljena je sa više poseta naših zvaničnika, ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, ministra odbrane Dragana Šutanovca, ministarke pravde Snežane Malović, tako da mislim da je ova godina bila izuzetno uspešna u bilateralnim odnosima Srbije i SAD.”

Glas Amerike: Obično se ističu vojni odnosi izmedju Srbije i SAD, ali izgleda da su sada i diplomatski i politički odnosi na istom nivou i da stvari kreću u dobrom pravcu?

Petrović: “Vojni odnosi su izuzetno pozitivan aspekt naših odnosa i to se ogleda u saradnji koju imamo sa nacionalnom gardom Ohaja, ali i sa armijom SAD u celini. To se ogleda i u tome što mi imamo naše oficire na školovanju u SAD. Takodje je poseta Dragana Šutanovca, ministra odbrane, podigla tu, inače dobru saradnju, na jedan viši nivo sastankom sa američkim sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom, tako da očekujemo da u sledećoj godini ti odnosi budu na još višem nivou.

Glas Amerike: Srbija je predala kandidaturu za članstvo u EU. Kakav je stav SAD prema tome i da li je o tome bilo reči i prilikom posete minstara inostranih poslova Jeremića i razgovora sa državnom sekretarkom Hilari Klinton? Da li je bilo nekih podsticaja i odavde u tom smislu?

Petrović: “Apsolutno da, i to je jedna od tema koju ja imam sa sagovornicima ne samo u administraciji već i u Kongresu i kada se to desilo, kada je Srbija učinila istorijsku stvar i podnela zahtev za kandidaturu u EU, izuzetno dobar prijem i signali su stigli i iz Kongresa i Bele kuće - da je to nešto dobro i da je to nešto što SAD podržavaju, tako da mislim da je njihov uticaj u tome bio značajan.

Glas Amerike: Znamo da su SAD važan trgovinski partner Srbije. Kako idu stvari na ekonomskom planu?

Petrović: “Dobri politički ondosi sa sobom nose i dobre ekonomske odnose i mislim da je američka administracija jednim pozitivnim odnosom sa Srbijom dala signal svojim firmama da je dobro raditi sa Srbijom. Mi kao ambasada Srbije u Vašingtonu, i ja kao ambasador, insistiramo na tome i pokušavamo da poguramo ekonomsku saradnju. Nadamo se da će sledeće godine to biti na jednom višem nivou i radićemo intenzivno i puno na tome. Postojeće američke firme koje rade u Srbiji mislim da su ostale iako je bila velika ekonomska kriza i bilo je nekih naznaka da može da se desi da odu iz Srbije, ali na sreću to se nije desilo i nadamo se da ćemo dobiti i neke investicije i neke nove firme koje će investirati u Srbiju u narednoj 2010. godini.”

Glas Amerike: SAD i Srbija imaju veoma jake druge veze, na primer kulturne, i znamo da je bila održana jedna izložba na Američkom univerzitetu koja je bila interesantna i zapžena.

Petrović: “To je bila izložba savremene umetnosti iz Beograda, prvi put tako nešto je održano u Americi. Mi jako insistiramo na kulturnoj saradnji i imali smo osim toga i više koncerata u Kenedi centru, kao i reviju srpskog filma. Inisistiračemo na tome i sledeće godine jer je vrlo bitno da se promeni jedan tabu koji postoji o Srbiji i postojao je i postoji još uvek u SAD i na tome ćemo raditi. Imali smo i prezentaciju Srbije na “US Openu.” Mi imamo vrlo uspešne i popularne sportiste u SAD koje pokušavamo da iskoristimo za promociju Srbije i to će biti nešto na čemu ćemo još više raditi iduće godine. Bitno je takodje da pomenem da je dobra saradnja u ovoj godini bila ne samo u oblastima koje smo pomenuli već i u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala gde je Sribja pokazala da je lider ne samo u regionu već i u svetu po nekim akcijama koje smo imali zajednički sa američkim i drugim organima gde smo uspeli da zaustavimo organizovani kriminal.”

XS
SM
MD
LG