Linkovi

U Kini otkriveni ostaci otrovnih dinosaurusa


Sinonitosaurus je živeo pre oko 125 miliona godina. Paleontolozi navode da je taj dinosaurus, nalik na pticu grabljivicu, bio prekriven perjem i da je imao oštre kandže pomoću kojih se peo po drveću.

Dejvid Barnam, paleontolog na Univerzitetu države Kanzas, kaže da su naučnici koji su proučavali dobro očuvane fosilne ostatke sinonitosaurusa otkrili još jednu njegovu odliku - šiljate zube preko kojih je ubrizgavao otrov u svoje žrtve.

„Ne samo da smo otkrili zube sa žlebovima, već i strukturu u lobanji gde je možda bila smeštena žlezda za lučenje otrova, u udubljenju u gornjoj vilici, iznad zuba. Tu je i kanal za cev kao i mali prostori u kojima se otrov možda skupljao i prodirao u koren tih zuba,“ kaže Dejvid Barnam.

Barnam je deo tima američkih i kineskih paleontologa koji izučavaju sinonitosauruse. On kaže da te grabljivice izgleda nisu ubijale plen direktnim ubrizgavanjem otrova, već da su možda najpre ugrizom proizvodili brzi šok kod, na primer, ptica koje bi uboli svojim šiljastim zubima.

Barnam objašnjava da su naučnici došli do zaključka da su sinonitosaurusi koristili otrov na osnovu proučavanja drugih otrovnih životinja.

„U svetlu nedavnog otkrića da su komodo gušter i iguane bili otrovni, odjednom smo zaključili da bismo tako mogli da objasnimo otkuda žlebovi na zubima. Nastavili smo istraživanja i objavili rezultate,“ kaže Barnam.

Naučnici su takođe uporedii fosil sinonitosaurusa sa drugim preistorijskim vrstama i otkrili slična udubljenja u lobanjama, koja ukazuju na postojanje otrova.

Paleontolozi smatraju da postoji zajednički predak od kojeg su praistorijski reptili i dinosaurusi kao što je sinonitosaurus, koji liči na pticu, nasledili otrovnu osobinu.

„Bio sam potpuno zapanjen ovim otkrićem. Mislim da bi to moglo da znači da je otrov bio mnogo rasprostranjeniji i primitivniji nego što se do sada verovalo,“ kaže Barnam.

Opis otrovnog dinosaurusa objavljen je u najnovijem broju časopisa američke akademije nauka "Proceedings of the National Academy of Sciences", koji izveštava o najnovijim naučnim otkrićima.

XS
SM
MD
LG