Linkovi

Kiseonik najnoviji lek protiv glavobolje? 


Ljudi koji pate od glavobolje koja se pojavljuje na odredjenom mestu, opisuju taj bol kao mučniji od porodjaja ili rane od metka. Medjutim, mere za olakšanje patnji od tih veoma bolnih glavobolja, poznatih i kao „samoubilačke“ glavobolje - su možda na vidiku. Najnovija studija pokazala je da udisanje čistog kiseonika može značajno da umanji bolove.

Kod Petru Rusoa, glavobolja može da se pojavi deset puta na dan.

"To je kao nož koji vam se zariva u mozak,“ kaže Ruso.

Ruso kaže da je isprobao sve vrste lekova za taj veoma ozbiljan bol ali ni jedan nije pomogao. Jedina stvar koja je donela olakšanje bilo je udisanje čistog kiseonika:

"Bol je nestao. Kiseonik je zaista izmenio moj život.“

Čisti kiseonik je takodje dobro delovao na Valeri Voker:

„Kiseonik je dobro delovao na mene. Nisam imala sporedne efekte i zaista je bio efikasan,“ kaže Valeri.

Koncentrisana glavobolja pojavljuje se u odredjenim intervalima. Oni koji pate od nje mogu da osete nekoliko glavobolja dnevno tokom nekoliko nedelja ili čak meseci. Te glavobolje parališu. Uobičajeni tretman je injekcija sumatriptana. Ali taj lek ima sporedne efekte i preterane doze mogu da naškode celom telu. Doktor Piter Goudsbi sa univerziteta Kalifornije i drugi istraživači pratili su 76 pacijenata u Londonu tokom pet godina. Lekari su tretirali pacijente tako što su im davali vazduh i kiseonik u odvojenim testovima.

„Naša studija pokazala je po prvi put razliku izmedju kiseonika i vazduha u tretiranju akutne glavobolje. Oni su davani u odgovarajućim dozama, kontrolisani su na slučajnom uzorku i placebo uzorku i zaista su pružili dokaze za korišćenje kiseonika protiv koncentrisane glavobolje,“ kaže doktor Goudsbi.

Studija je ustanovila da je najbolji tretman bila jaka doza kiseonika.

"Dvadeset odsto napada je poboljšano sa placebom, koji je bio vazduh, a 78 odsto napada je poboljšano sa kiseonikom, što je jasna razlika u prilog kiseoniku,“ ističe doktor Goudsbi.

Doktor Džoel Sejper, osnivač Instituta za neurologiju i glavobolju u Mičigenu, kaže da upotreba kiseonika takodje pomaže da se izbegne prekomermo korišćenje drugih lekova:

„Pacijenti su toliko očajni da bi uzeli bilo šta što bi moglo i da im pomogne.“

Istraživači su takodje ustanovili da kiseonik može da zaustavi glavobolju i odstrani druge simptome povezane sa njom, kao što je crvenilo i oticanje očiju.

XS
SM
MD
LG