Linkovi

SAD obećale pomoć u prikupljanju 100 milijardi za siromašne zemlje


Sjedinjene Države obećale su da će pomoći u prikupljanju 100 milijardi dolara za pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv protiv klimatskih promjena, što je potez koji bi mogao ponovo da pokrene zastale pregovore na samitu u Kopenhagenu.

Državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da američka podrška zavisi od planova razvijenih zemalja da smanje emisije štetnih gasova i od pronalaženja načina za potvrdu tih smanjenja. Takođe je upozorila da će Vašington odustati od svog obećanja, ukoliko Kina i druge zemlje u razvoju ne pristanu na međunarodne verifikacione mjere.

Nekoliko kineskih delegate saopštilo je da Peking smatra da postoji mala vjerovatnoća za postizanje sporazuma koji bi zamijenio protokol iz Kjota, koji ističe 2012. godine. Pojedini članovi kineske delegacije su međutim, nekoliko sati kasnije, naglasali da se još nadaju da će sporazum biti postignut. Portparolka kineskog ministarstva inostranih poslova pozvala je razvijene zemlje da pokažu veću iskrenost kada je riječ o smanjenju emisije štetnih gasova i pomognu siromašnim zemljama da plate za te mjere.

Na samitu u danskoj prijestonici danas i sjutra će učestvovati oko 120 svjetskih lidera, među kojima i predsjednik Barak Obama.

XS
SM
MD
LG