Linkovi

Proglašena epidemija novog gripa u Crnoj Gori


Crnogorska Vlada proglasila je danas epidemiju gripa A (H1N1) na teritoriji cijele Crne Gore, ali to ne znači automatsko sprovođenje određenih mjera u cilju sprječavanja širenja zaraze, saopštio je danas ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Ministar Radunović, prije svega nekoliko dana, tvrdio je da je Crna Gora daleko od proglašenja epidemije i saopštio u kojoj situaciji se preduzima takva mjera. Budući da broj oboljelih u posljednje tri kalendarske sedmice ‘’znatno iznad epidemijskog praga koji je 100 oboljelih na 100 hiljada ljudi’’, Vlada je danas odlučila da proglasi epidemiju.

"Proglašenje epidemije samo omogućava stvaranje pravne osnove za preduzimanje mjera koje postoje u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti’’, izjavio je ministar.

On je rekao da je epidemija proglašena prije mjesec i po u zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije, i da ‘’život teče dalje’’. Radunović je kazao da su on i ministar prosvjete i nauke Sreten Škuletić, nakon sastanka, odlučili da u ovom trenutku ne postoji potreba da se skraćuje polugodište.

Prema njegovim riječima, zaposleni u prosvjeti i roditelji treba da do kraja prihvate uputstva.

"Osnovno je ne slati dijete u školu ako je bolesno, a zaposleni ako vidi da je dijete prehlađeno, da ga vrati kući", dodao je on.

Radunović je naveo da će, na osnovu svih podataka koji se budu skupili, biti odlučeno da li će biti skraćeno polugodište u školama. On je naveo da u prva dva dana 51. kalendarske sedmice Crna Gora ima procenat obolijevanja koji ide neočekivano, 987 osoba sa simptomima i 1584 sa akutnim i respiratornim infekcijama. Četiri osobe do sada su umrle od novog gripa, dok su još četiri u teškom stanju. Samo tri crnogorska grada, Žabljak, Šavnik i Plužine nisu obuhvaćeni epidemijom. Radunović je rekao da će drugi kontigent vakcina stići danas u Crnu Goru, kao i da je ta vakcina apsolutno bezbjedna.


XS
SM
MD
LG