Linkovi

Film "U vazduhu" dobio najviše nominacija za Zlatni globus


Zlatni globus, posle Oskara najpoznatija američka nagrada za filmska i televizijska ostvarenja - najčešće je dobar indikator za Oskare. U nominacijama za 67. dodelu Zlatnih globusa, koje su objavljene u utorak, vodi film „Up in the Air“ u prevodu „U vazduhu“ sa šest nominacija uključujući za najbolji film.

Na Beverli Hilsu u Holivudu, Džastin Timberlejk, Džon Krasinski i Dajen Kruger, objavili su nominacije za ovogodišnje nagrade Zlatni globus, koje se dodeljuju u januaru.

Film „U vazduhu“, sa Džordžom Klunijem u glavnoj ulozi koji tumači čoveka čije je zanimanje otpuštanje zaposlenih, pokupio je najviše nominacija - čak šest, a odmah iza njega je mjuzikl „Devet“ sa pet nominacija, medju kojima su i one za najbolji mjuzikl i komediju.

Najnovije naučno fantastično ostvarenje Džejmsa Kamerona „Avatar“ odnelo je 4 nominacije, isto kao i najnoviji film reditelja Kventina Tarantina o Drugom svetskom ratu „Prokletnici“. Oba filma su ušla u konkurenciju za najbolju dramu.

U kategoriji za najbolji mjuzikl i komediju vodi mjuzikl „Devet“, kao i „Džuli i Džulija“, jedan od najgledanijih filmova prošle godine „Mamurluk u Vegasu“, kao i hit sa Sandens festivala „500 dana leta“.

Medju nominovanima za najbolju ulogu našli su se Džordž Kluni za film “U vazduhu”, zatim Džef Bridžis za ulogu propalog kantri muzičara u filmu “Ludo srce”, Kolin Firt za film “Single Man”, Morgan Friman za tumačenje Nelsona Mendele i Tobi Megvajer za film “Brothers”.

Za najbolju žensku ulogu takmičiće se Sandra Bulok, za lik iz filma “The Blind Side”, Helen Miren za ulogu koju tumači u drami o poslednjoj godini života Lava Tolstoja “Poslednja stanica”, Emili Blant poznata iz filma “Đavo nosi Pradu” za istorijsku dramu “Mlada Viktorija”, zatim Keri Maligan za dramu “An Education” i debitantkinja Gaburi Sidibi, za film "Precious".

Za najbolju mušku ulogu u komediji i mjuziklu nominovani su Denijel Dej-Luis, Met Dejmon, Robert Dauni Džunior za ulogu Šerloka Holmsa, Džozef Gordon-Levit i Majkl Stalberg. A za najbolji film u konkurenciji stranih filmova, nominovani su italijanski film “Baaria”, Almodovarov “Broken Embraces”, čileanski “The Maid”, francuski “A Prophet” i nemački “The White Ribbon” koji je odneo brojne evropske nagrade.


XS
SM
MD
LG