Linkovi

Jeremić: Odnosi Beograda i Vašingtona u usponu


Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić boravio je danas u Vašingtonu, gde se sastao sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i drugim zvaničnicima.

Sekretarka Klinton i ministar Jeremić razgovarali su tridesetak minuta, a u fokusu su bili situacija u regionu i bilateralni odnosi dve zemlje.

„Potpredsednik SAD Džozef Bajden u maju je imao produktivne sastanke u Beogradu i mogu da kažem da se bilateralni odnosi sa Srbijom odvijaju u pozitivnom smeru. Sa zadovoljstvom očekujem nastavak saradnje sa ministrom Jeremićem i vladom Srbije u mnogim oblastima od obostrane važnosti“, poručila je sekretarka Klinton pre razgoora.

Minsitar Jeremić je izjavio da je izuzetno zadovoljan razgovorima koje je vodio u Vašingtonu, pre svega razgovorom sa državnom sekretarkom.

„Odnosi Srbije i SAD su definitivno u usponu i očekujemo da 2010. bude još bolja godina za odnose između Beograda i Vašingtona. Srbija je ključni faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, oko toga smo se saglasili i na današnjem sastanku, a odnos Beograda je element od presudnog značaja u ostvarivanju strateškog procesa integracija regiona i priključenje svih država Zapadnog Balkana Evropskoj porodici naroda“, rekao je Jeremić i dodao:

„U 2009. godini smo pronašli način kako da izolujemo razlike, da ih ostavimo po strani, ja se nadam da ćemo u tom smislu biti uspešni i u 2010. Naravno ne postoji puna saglasnost između Beograda i Vašingtona kada je reč o svim pitanjima na Balkanu, ali ono što je najvažnije je da stojimo na istim pozicijama kada je reč o strateškom prioritetu, a to je integracija u Evropsku uniju. Nastavićemo da uživamo podršku Vašingtona u tom procesu i ja sam na kraju uputio poziv državnoj sekretarki da poseti Beograd. Ona je taj poziv prihvatila i ja se nadam da će ta poseta biti ostvarena u 2010. godini“.

Ministar inostranih poslova Srbije naglasio je neophodnost dobrih odnosa sa Vašingtonom i izrazio optimizam u pogledu toga kada je reč o sledećoj godini.

„Saradnju nastavljamo na polju ekonomije, nastavljamo saradnju na polju odbrane. Ovde je pre nedelju dana izuzetno uspešnu posetu imao ministar Šutanovac. 2010. će biti i godina intenziviranja naše bezbednosne saradnje, pogotova odnosa sa Nacionalnom gardom Ohaja“, zaključio je Jeremić, koji je pravo iz Stejt Departmenta otišao na aerodrom, i već večeras leti za Beograd.

XS
SM
MD
LG