Linkovi

Papa pozdravio Đukanovićevo zalaganje za mir


Zbog povrede italijanskog premijera Silvija Berluskonija, odložen je njegov današnji susret sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koji je izrazio žaljenje zbog tog incidenta i poželio Berluskoniju brz oporavak. Đukanović, koji je u posjeti Italiji, kazao je da očekuje da će sastanak biti održan što je prije moguće i istakao važnost jačanja odnosa Crne Gore i Italije. Crnogorskog premijera je danas u Vatikanu primio papa Benedikt XVI koji mu je, kako je saopšteno, odao priznanje za zalaganje za mir.

Premijer i papa su tokom prvog susreta, koji je trajao 25 minuta, razgovarali o glavnim pitanjima koja se tiču Balkana. Iz Vatikana je saopšteno da je poglavar rimokatoličke crkve pozdravio napore crnogorske vlade na promovisanju mira i ravnopravnosti između različitih naroda i vjerskih ispovjesti u Crnoj Gori. Đukanović je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, nakon sastanka kazao da je u Svetoj stolici iskazano puno poštovanje za regionalnu inicijativu Crne Gore, kao i za njene napore da što brže, zajedno sa ostalim državama Zapadnog Balkana, ostvari svoju evropsku i evroatlantsku budućnost.

Premijer Crne Gore je inače na kraju sastanka poklonio papi sliku Hristovog raspeća, a papa njemu olovku na kojoj su predstavljeni stubovi italijanskog arhitekte Berninija. Đukanović se u Vatikanu sastao i sa sa Državnim Sekretarom Vatikana Tarcisiom Bertoneom, kao i sa Sekretarom Svete stolice za odnose sa državama Dominikom Mambertijem.

XS
SM
MD
LG