Linkovi

Obnovljeni razgovori na konferenciji u Kopenhagenu


Međunarodni razgovori na konferenciji u Kopenhagenu o klimatskim promenama nastavljeni su danas, kada su se delegati iz siromašnih zemalja složili da ponovo učestvuju u diskusijama.

Švedski ministar ekologije, Andreas Karlgren, rekao je da je spor rešen u nezvaničnim razgovorima, nekoliko sati pošto su delegati iz Afrike napustili sednicu.

Pomenuti delegati protestovali su zbog dnevnog reda, za koji su tvrdili da odražava nameru bogatih zemalja da se Protokol iz Kjota ukine.

Protokol iz Kjota - koji važi do 2012. godine - obavezuje industrijski razvijene zemlje da smanje oslobađanja gasova, ali izuzima od te obaveze siromašne zemlje i zemlje u razvoju. Delegati iz zemalja u razvoju zahtevaju da se osigura da će taj sporazum važiti sve dok se ne postigne dogovor o novom dokumentu.

Industrijski nerazvijene zemlje takođe traže da bogate države snose troškove inicijativa za smanjenje zagađivanja atmosfere.

Do današnjeg poremećaja došlo je samo nekoliko dana uoči dolaska američkog predsednika Baraka Obame i drugih svetskih lidera u Kopenhagen, kako bi prisustvovali završnoj sednici, u petak.

XS
SM
MD
LG