Linkovi

Đukanović predao odgovore na Upitnik EK


Crnogorski premijer Milo Đukanović je danas u Briselu evropskom komesaru za proširenje Oliju Renu predao odgovore na Upitnik Evropske komisije, koji su sastavljeni u 12 knjiga na 4433 strane.

Predajom odgovora na Upitnik Evropske komisije, Crna Gora je učinila još jedan suštinski iskorak na putu svoje izvjesne evopske budućnosti, ocijenio je u Briselu crnogorski premijer Milo Đukanović.

"Današnjim činom, koji sublimira najsloženiji i najsveobuhvaniji poduhvat crnogorske administracije prije pristupnih pregovora, opravdali smo ocjenu komesara rena da je Crna Gora država dobrih vijesti."

Đukanović je dodao da se nada da će Evropska komisija na jesen sledeće godine preporučiti Crnu Goru za kandidata za članstvo. Takođe je istakao da je pisanje odgovora na upitnik bio najsloženiji posao crnogorske administracije do sada i dodao da mu je posebno zadovoljstvo što je posao urađen kvalitetno u predviđenom roku. Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocijenio je da su crnogorska Vlada i administracija naporno radile kako bi odgovorile na hiljade pitanja.

“Mogu da kažem da ćemo dati poštenu i objektivnu procjenu spremnosti Crne Gore za evropske integracije sa ciljem da joj jednog dana odobrimo status kandidata i potom počnemo pregovore o pristupanju.”

Ren je istakao da je uvođenje bezviznog režima od 19. decembra, konkretan dokaz građanima Crne Gore da su dobrodošli u Evropsku uniju.

“To je još jedan konkretan i opipljiv dokaz predanosti Evropske unije evropskoj perspektivi Crne Gore i evropeizaciji njenog građanskog društva. Riječ je o veoma važnom koraku i drago mi je što je Crna Gora čvrsto na putu ka Evropskoj uniji.”


Visoki evropski zvaničnik je dodao da Crnoj Gori još predstoje izazovi koji se tiču administrativnih kapaciteta, sudstva, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, naglašavajući da je važno odgovoriti na sve kriterijume za pristupanje Crne Gore Uniji.

XS
SM
MD
LG