Linkovi

Bojana Maljević napadnuta zbog Brankice Stanković 


Dvojica za sada nepoznatih huligana napala su danas glumicu Bojanu Maljević nedaleko od Kalenićeve pijace u centru Beograda zbog toga što je nosila kišobran sa natpisom RTV B92. Dok su nasrtali na kišobran nasilnici su se uz pogrdne reči, raspitivali da li je ona drugarica novinarke Brankice Stanković. Ovo je poslednji u nizu napada koji se dogodio nakon emitovanja prve emisije serijala Insajder koja se bavila nasiljem na sportskim stadionima.

Autorki emisije "Insajder", Brankici Stanković pretnje smrću upućene su odmah posle emitovanja „Insajdera" u kojoj je objavila imena i fotografije navijačkih vođa protiv kojih su podnete brojne krivične prijave zbog nasilja, trgovine drogom, ubistava, napada na policajce.

Policija je juče uhapsila sedam mladića, od kojih su trojica maloletnici, pod sumnjom da su izvršili krivično delo ugrožavanja bezbednosti novinarke. U slučaj se uključilo i tužilaštvo za visokotehnološki kriminal koje je saopštilo da prati grupu na Fejsbuku koja je pretila Brankici Stanković.

Kako je objasnila tužiteljka Lidija Homlen Nikolić, iako ugrožavanje sigurnosti nije u nadležnosti tužilaštva za visokotehnološki kriminal, ta institucija zajedno sa policijom prati sva dešavanja na profilima koja su ranije objavljivala pretnje.

A povodom napada na Radioteleviziju B92 i novinarku Brankicu Stanković, oglasila su oba novinarska udruženja i mnoge medijske kuće, ministar kulture Nebojša Bradić, misija OEBS, delegacija Evropske komisije i kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, kao i mnoge nevladine organizacije sa zahtevom vlastima da otkriju odgovorne i uspostave bezbedno okruženja za novinare – kao neophodnom uslovu za dalji razvoj demokratije.

XS
SM
MD
LG