Linkovi

EU: Dug, ali ostvariv put do članstva


Čelnici Evropske unije, ključnih evropskih banaka i zvaničnici država Zapadnog Balkana, danas su se u Briselu saglasili da je za brže uključivanje zapadnobalkanskog regiona u evropske strukture, nužno izgraditi infrastrukturu i osnažiti regionalnu saradnju. Evropski zvaničnici ocenili su da putovanje Balkana u Evropsku uniju neće biti lako, ali je cilj na vidiku.

Posle pet godina, uspeli smo da zemlje Zapadnog Balkana dovedemo iz ere stabilizacije i pridruživanja do puta proširenja i integracije, ocenio je evropski komesar za proširenje Oli Ren na otvaranju konferencije o Zapadnom Balkanu u Briselu.

"Putovanje neće biti lako, ali put ka članstvu u Evropskoj uniji je jasan i čvrst. Putovanje zahteva ozbiljne reforme i prilagođavanje, ali cilj je na vidiku. U narednoj deceniji, pre ili kasnije, to zavisi od mogućnosti svake zemlje pojedinačno."

Podsetivši da je upravo završeno "maratonsko zasedanje Saveta ministara inostranih poslova država Evropske unije, Ren je kazao da su donete veoma pozitivne odluke za države Balkana, posebno za Srbiju.

"Samo nedelju posle ukidanja viza, odluka Evropske unije da počne da primenjuje Prelazni sporazum sa Srbijom predstavlja pravu prekretnicu. Ona se zasniva na poboljšanoj i sada zadovoljavajućoj saradnji Srbije s Haškim tribunalom, kao i na pravnim i ekonomskim reformama koje se sprovode u zemlji."

Ren i ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt saglasni su da Srbija treba da preduzima "svaki korak u svoj čas" ka članstvu u Evropskoj uniji i da to važi i za zahtev za kandidaturu za članstvo. Uz ocenu da će dalje proširivanje unije biti složeniji postupak u odnosu na prethodni ulazak 10 novih članica, Bilt je rekao da misli da Srbija može brže napredovati ka članstvu. Takođe je naglasio da su zemlje Zapadnog Balkana u proteklih 20 godina mnogo osiromašile i to ilustrovao primerom Srbije.

"Bruto društveni proizvod u Srbiji je 50 odsto ispod Poljske, dok je pre 20 godina Srbija bila 40 do 50 odsto ispred Poljske. Eto, to se dogodilo tokom proteklih decenija dezintegracije i destrukcije. Naravno, Slovenija i Hrvatska su ispred Srbije, a svi ostali su znatno ispod."

Visoki evropski zvaničnici su zaključili da ne bi trebalo praviti pauzu u proširivanju Evropske unije pošto u članstvo uskoro uđu Hrvatska i Island i ponovili da vladavina prava ostaje najveći izazov za države u regionu.

XS
SM
MD
LG