Linkovi

Beograd pozdravlja odluku EU o odmrzavanju trgovinskog sporazuma


Dok je ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral u Nišu poručio da Srbija treba zajedno sa evropskim partnerima da iscrta scenario kandidature za članstvo u EU, stižu nove reakcije na odluku Brisela sa deblokira trgovinski sporazum sa Srbijom.

Odluka ministara inostranih poslova Evropske unije sa odmrznu primenu trgovinskog sporazuma sa Srbijom uz liberalizaciju viznog režima su, po oceni premijera Mirka Cvetkovića, dve najbolje vesti koje u poslednjih nekoliko godina:

"To pokazuje da Evropa prepoznaje i ceni sve ono što smo uradili na putu evropskih integracija. U isto vreme to će biti odličan signal za buduće strane i domaće investitore u našu privredu," rekao je Cvetković.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je odluku EU prokomentarisao na sledeći način:

"Ja se nadam da će to, pre svega privrednicima, pomoći da budu konkurentniji na tržištu EU, da smanjimo deficit u trgovini sa EU i da odlučnošću za ubrzanje evropskih integracija što pre ispunimo uslove kako bi postali što pre članovi EU".

O deblokadi prelaznog trgovinskog sporazuma danas su svoj, uglavnom pozitivan stav izneli i predstavnici stranaka u Skupštini Srbije:

Jelena Trivan, Demokratska stranka:

"Odmrzavanje sporazuma je potvrda da je Srbija u raznim sektorskim politikama vodila ispravnu politiku – i u vladavini prava, i na pitanjima ekonomije, i po pitanju suočavanja sa prošlošću. I to znači da smo ukupno kao država učinili na svim poljima toliko da nas EU smatra uređenom državom".

Balint Pastor, Savez vojvodjanskih Madjara:
"Ne treba osećati euforiju, treba raditi svakodnevno na približavanju Evropskoj uniji, na harmonizaciji naših zakona sa pravnim tekovinama EU, i svakako završiti saradnju sa Haškim tribunalom."

Bajro Omeragić, Bošnjačka lista za evropski Sandžak:
"Bitno je i za naš region Sandžaka da će naši proizvođači i trgovci moći nakon ovog sporazuma da svoje proizvode brže prodaju, bolje prodaju i da im se otvara jedno široko tržište Evropske unije".

I lider opozicione Nove Srbije smatra da je odmrzavanje sporazuma dobra vest. Istovremeno, Velimir Ilić je postavio pitanje o tome ko je dozvolio dosadašnju jednostranu primenu trgovinskog sporazuma, jer je to, po njegovoj oceni, dovelo so propadanja srpske privrede.


XS
SM
MD
LG