Linkovi

Gejts: Već godinama bez dobrih obaveštajnih podataka o Bin Ladenu


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da Sjedinjene Države već godinama nemaju dobre obaveštajne podatke o tome gde se nalazi Osama bin Laden.

U intervjuima koji su danas emitovani na američkim TV mrežama, i sekretar Gejts, i državna sekretarka Hilari Klinton i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džons naglasili su koliko je važno da prvi čovek al-Kaide bude uhvaćen ili ubijen. Džons je rekao da bi prema obaveštajnim podacima kojima raspolažu SAD, Bin Laden trebalo da se nalazi u pakistanskom plemenskom području Severni Vaziristan, ali je dodao da ima nagoveštaja da lider al-Kaide takođe provodi vreme u nepristupačnim planinama preko granice, u Avganistanu.

Pakistanski funkcioneri već dugo insistiraju da Bin Laden nije u njihovoj zemlji. Uprkos neslaganjima, Hilari Klinton je rekla da su Pakistanci znatno promenili svoje gledište o terorizmu i da sada ekstremističke grupe smatraju rastućom pretnjom svojoj zemlji.

Američki funkcioneri danas su takođe branili odluku predsednika Baraka Obame da pošalje još 30 hiljada vojnika u Avganistan, pre nego što, za oko 18 meseci, počne da povlači snage. Oni navode da taj krajnji rok nije čvrst, ali da će biti baziran na uslovima u samom Avganistanu.

XS
SM
MD
LG