Linkovi

UN-u samo minimalne informacije o iranskom nuklearnom programu


Šef iranske nuklearne agencije Ali Akbar Salehi je saopštio da je Iranu potrebno 20 pogona za obogaćivanje uranijuma, da bi mogao da proizvede dovoljno goriva za svoje nuklearne reaktore.

On je objasnio da je Iranu potrebno 20 hiljada megavata električne energije, što bi zahtevalo 20 puta više nuklearnog goriva od količine koja može da se proizvede u pogonu u Natancu.

Njegovo današnje saopštenje je drugi ovonedeljni predlog za širenje nuklearnog programa, uprkos zahtevima Ujedinjenih nacija da se obogaćivanje uranijuma prekine.

Salehi je takođe rekao da Iran ne namerava da se povuče iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, iako – kako je ustvrdio – zemlje Zapada manevrišu ne bi li prisilile Teheran da istupi iz pakta.

Iran je prošle nedelje saopštio da ne vidi korist od članstva u Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja. Teheran je prošle nedelje takođe saopštio da planira da sagradi još 10 pogona za obogaćivanje uranijuma, pošto su članovi Međunarodne agencije za atomsku energiju glasali za novu osudu Irana zbog izgradnje drugog pogona za obogaćivanje uranijuma, uz jedan već postojeći.

Iranski zvaničnik zadužen za nuklearnu energiju je juče izjavio da će Teheran ubuduće dostavljati agenciji Ujedinjenih nacija samo minimalnu količinu informacija o planiranim pogonima za obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG