Linkovi

Vujanović: Priznanje za sprovedene reforme


Prijem u Akcioni plan za članstvo (MAP) predstavlja priznanje Crnoj Gori za ostvarene reforme u oblasti odbrane i bezbjednosti, ali i obavezu da se nastavi sa reformskim procesima, kazao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović, reagujući na informaciju iz Brisela.

Vujanović je ocijenio da je Crna Gora, zahvaljujući ostvarenim reformama, zavrijedila da bude primljena u MAP. Prilikom današnje posjete kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu, on je rekao da prijem u MAP znači i poštovanje onoga što su ocjene vojnih i političkih bezbjednosnih faktora i verifikacija svega što je Crna Gora uradila u procesu pristupanja NATO-u:

"Članstvo u MAP, kao predvorju punopravnog prijema u NATO, doživljavam kao priznanje Crnoj Gori za sve što je uradila u reformi Vojske, ali i dodatnu obavezu da se nastavi sa reformskim procesima kako bi što prije bili u Alijansi”.

Vujanović je naglasio da Crna Gora ima namjeru da što prije bude primljena u punopravno članstvo:

“To nije samo potreba VCG, već čitavog crnogorskog društva. Članstvo u NATO ne znači samo prisustvo u jednoj važnoj bezbjednosnoj strukturi, već i niz pogodnosti u ekonomskom i političkom smislu”, kazao je predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, države koje su ušle u NATO za kratko vrijeme nabolje su promijenile svoj ekonomski ambijent, obim investicija i kreditni rejting. On je ukazao da članstvo u NATO nije samo bezbjednosno, već ekonomsko i političko pitanje. Ministar odbrane Boro Vučinić smatra da prijem u MAP predstavlja priznanje za ono što je Crna Gora uradila na planu reformi u sektoru odbrane i bezbjednosti. Prema njegovim riječima, prijemom u MAP povećavaju se zadaci VCG.

Prijem u MAP proizvodi nove i veće obaveze. Bićemo im posvećeni, jer je punopravno članstvo u NATO interes Crne Gore”, kazao je Vučinić.

Vujanović je, u pratnji Vučinića i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmirala Dragana Samardžića, obišao kasarnu u Danilovgradu, a tokom posjete prezentovano je novo naoružanje VCG, nove uniforme, i održan sastanak sa vojnim komandantima. Vujanović je poručio da će država i dalje na kvalitetan način, i u skladu sa svojim mogućnostima, izvršavati budžetske obaveze prema VCG. On je kazao da je razgovarao i sa pripadnicima VCG koji idu u Avganistan i uvjerio se da postoji visok stepen pripremljenosti i obučenosti za tu mirovnu misiju.


XS
SM
MD
LG