Linkovi

Podeljena mišljenja o novim preporukama američkih lekara


Žene u Sjedinjenim Državama su već godinama zavisile od medicinskih preporuka da se svake godine vrše kontrolni pregledi zbog mogućeg raka dojke i grlića materice. Medjutim, nedavno su dva panela stručnjaka promenila te preporuke. Pojedini lekari sada postavljaju pitanje da li te promene predstavljaju samo početak raspodeljivanja zdravstvene nege na sve.

Američke žene već decenijama smatraju mamogram delom svog redovnog godišnjeg lekarskog pregleda. Sada je jedan medicinski panel poremetio tu praksu i mnogi lekari su nezadovoljni. Doktorka Bernadin Hili je bivša direktorka Nacionalnih instituta za zdravstvo.

„Treba ih energično ignorisati, jer su dvosmisleni, to će samo povećati broj žena koje su umrle zbog raka dojke.“

Ženama u četrdesetim sada je rečeno da mogu da odlože prvi mamogram do svoje pedesete, a da posle pedesete mogu da obavljaju taj pregled svake druge godine. Doktorka Šeron Rozenbaum Smit je iz bolnice Sent Luk Ruzvelt.

„Ove studije su potpuno smešne. Žene treba da počnu sa mamogramima sa 40. Pomoću njih je moguće pronaći rak dok je još u ranoj fazi.“

Američka Služba za prevenciju bolesti, saopštila je da je izdala nešto blaže preporuke za kontrolu raka dojke, zbog straha od nepotrebnog zračenja, bolnih biopsija i testova u kojima se koriste igle. Specijalistkinja za rak dojke Suzan Lov je pristalica novih preporuka.

„To pitanje ne lišava mlade žene prava da budu ozračene. Ovde se zapravo radi o tome da ne treba ići na zračenje, ako ono ne pomaže.

Ubrzo posle objavljivanja novih preporuka, bilo je izveštaja da su žene otkazale mamografske preglede i čak operacije raka. Sekretarka za zdravstvo i ljudske resurse Ketlin Sibelijus savetuje pacijentkinjama da ostanu mirne.

„Radite kao i do sada. Razgovarajte sa svojm lekarom. Razmotrite sopstvenu zdravstvenu situaciju sa svojim lekarom i vašu porodičnu istoriju. To je veoma važno.“

Kao dodatak opštoj konfuziji, Američko udruženje akušera i ginekologa promenilo je svoje preporuke za prvi pregleg zbog mogućeg raka grlića materice kod mladih žena. One sada mogu da odlože svoj prvi pregled, poznatiji kao Papa nikolau test, do svoje 21. godine.

Pregled je prethodno bio preporučivan sa 18 godina ili posle prvog seksualnog odnosa. Sudeći prema novim preporukama, žene iznad trideset godina mogu da se podvrgnu pregledu svake treće godine, ukoliko test nije pozitivan. Doktor Robert Smit iz Američkog udruženja za rak kaže da su to osetljive preporuke.

„Mi zapravo možemo da posmatramo prethodna oštećenja povezana sa rakom grlića meterice u periodu od 10 do 20 godina. Radi se o veoma sporom rastu.“

Vreme u kojem su objavljene najnovije preporuke za prve preglede zbog raka dojke i grlića materice, uznemirilo je lekare kao što je radiolog Piter Jokić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Raš. On kaže da je sve to povezano sa kongresnom debatom o reformi zdravstvenog sistema.

„To je sve u vezi sa racionalizacijom zdravstvene nege i mislim da se tu ne radi o zdravlju pojedinačnih žena.“XS
SM
MD
LG