Linkovi

Nastavak rasprave o nezavisnosti Kosova


Nemačka, Albanija i Saudijska Arabija su na današnjem svedočenju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, rekle da je prošlogodišnje kosovsko proglašenje nezavisnosti u skladu sa pravom na samoopredeljenje.

Nemačka je ocenila i da deklaracijom o nezavisnosti Kosova nije narušen princip teritorijalnog integriteta Srbije, budući da se taj princip odnosi samo na odnose medju državama, ali "ne i na narode koji imaju pravo na samoopredeljenje". Na drugoj strani, Argentina, koja je takođe danas iznela svoj stav, podržava tvrdnju Srbije da je jednostranim proglašenjem prekršeno međunarodno pravo.

Pravna zastupnica Argentine, Suzana Ruiz Čeruti, naglasila je međutim da je "jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u sukobu sa fundamentalnim principima međunarodnog prava, poput principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i u flagrantnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244". Tom rezolucijom, podsetila je ona, bilo je predviđeno da se budući status Kosova utvrdi sporazumom Srbije i kosovskih Albanaca, a ne nametanjem jednostranog rešenja. Svoje argumente, sutra će izložiti Austrija, Azerbejdžan i Belorusija.

XS
SM
MD
LG