Linkovi

EU ukinula vize za gradjane Srbije, Crne Gore i Makedonije


Evropski ministri unutrašnjih poslova i pravde danas su ukinuli vize za gradjane Srbije, Crne Gore i Makedonije. Odluka stupa na snagu 19. decembra, a važiće za sve zemlje Šengena i većinu država EU, sa izuzetkom Irske i Velike Britanije. Tim povodom predsjednik Srbije Boris Tadić posjetio je ključne evropske adrese, a iz Evropskog parlamenta ovom prilikom pozivaju Evropsku komisiju da ubrza proceduru i za BiH i Albaniju i što prije ukine vize kako bi se cijeli Zapadni Balkan što više približio Uniji.

Od 19. decembra stanovnici Srbije,Crne Gore i Makedonije će, sa novim, biometrijskim pasošima u rukama, moći bez viza putovati prostorom Šengena, odlučeno je danas na sastanku ministara unutrašnjih poslova i pravde EU. Moći će u Šengen ulaziti jednom svakih pola godine i tamo boraviti ukupno tri mjeseca.

Predsjedavajuchi Savjeta ministara, švedski ministar za migracije i azil, Tobias Bilstrem:

"Savjet je danas odlučio da od 19. decembra gradjani Makedonije, Crne Gore i Srbije više neće trebati vize za putovanje prostorom Šengena - to znači da će stanovnici ovih država, ukoliko žele Božić provesti kod rodbine koja živi na šengenskom prostoru, to moći učiniti bez prethodnog traženja viza. Ova odluka jača veze izmedju EU i ovih zemalja i od velike je važnosti za dalji razvoj naših odnosa. Uz ovo, zajedničkom izjavom sa Evropskim parlamentom smo pozvali vlade BiH i Albanije da nastave sa reformskim naporima. Unaprijed se radujem danu kada ćemo moći ukinuti vize i za ove dvije države."

Tek što su ministri donijeli odluku o ukidanju viza, ključne evropske institucije je posjetio predsjednik Srbije Boris Tadić. Tako je komesar za proširenje, Oli Ren, koji će od januara biti zadužen za ekonomske poslove, uz čestitke, nagovjestio svome gostu iz Beograda da očekuje skoru odluku Savjeta o deblokadi Privremenog sporazuma, što bi otvorilo vrata kandidatskom statusu Srbije. Ipak, fokus je bio na konkretno postignutom, što je prije pet godina izgledalo kao teško dostižan san:

"Vrlo dobro se sjećam gotovo tog dana prije pet godina kada sam krajem novembra 2004. imao svoj prvi zadatak kao komesar za proširenje da se sretnem sa predsjednikom Tadichem. razgovarali smo o miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, o ukidanju viza za gradjane Srbije. Evo sada, pet godina poslije, uspjeli smo to i ostvariti. Uspio je to predsjednik Tadić i to je razlog zašto je bezvizni režim postao realnost za stanovnike Srbije i vjerujem da ćemo uskoro čuti dobre vijesti o evropskim integracijama Srbije," rekao je Ren.

U sličnoj atmosferi je protekao i susret sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom kojem je danas bio posljednji dan u toj ulozi. Od sutra, kada na snagu stupa Lisabonski sporazum, i njegovo mjesto zauzme baronesa Ešton, on ide u penziju, kažu u njegovoj kancelariji "aktivnu", a sam Solana ne krije zadovoljstvom zbog ukidanja viza:

"Bez Srbije unutar EU, Unija neće biti kompletna, to je moj osjećaj i iznosio sam ga u brojnim prilikama. nadamo se da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao biti u potpunosti primjenjen na narednom zasjedanju ministara vanjskih poslova, naredne nedjelje. Ako to bude slučaj, biće tokom decembra mjeseca dovoljno vremena za onoga ko dodje na moje mjesto da počne da razmišlja o članstvu Srbije u EU, počevši od kandidature. Toplo se nadam da imamo dobvoljno vremena da to i uradimo. Ako ne bude moguće sada, učinićemo to početkom naredne godine".

Predsjednik Srbije, Boris Tadić:

“Ja se ovih dana prisećam američke Deklaracije o nezavisnosti, koja prvi put u političkoj istoriji sveta podvlači očiglednu istinu da su svi ljudi rođeni kao slobodna bića, što podrazumeva da mogu da putuju slobodno, da se kreću slobodno. I mi danas dolazimo ponovo do tog strandarda za neše građane i zbilja to je jedan vrlo konktretan doprinos i konkretno dostignuće. Istovremeno, ovo je jedan praktičan i vrlo jasan korak na putu evropskih integracija. Vizna liberalizacija i oslobađanje od viza kao sankcija nisu uključeni u pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, ali bez vizne liberalizacije svakako ne može doći ni do punopravnog članstva u EU. S druge strane, ovo je jedan veliki trenutak u kojem, možda prvi put u novijoj srpskoj istoriji, jedna srpska vlada i administracija ispunjavaju svoje obećanje i građanima daju na korišćenje nešto što je veoma konkretno i povezano s njihovim životom. Ovih dana sam razgovarao sa mnogim ljudima i neki od njih su mi rekli: ‘Pa čak i ukoliko ne želim da putujem, sama mogućnost da mogu - čini me slobodnim’”, rekao je predsednik Tadić.


XS
SM
MD
LG