Linkovi

Čavez: Izrael pokušava da uništi palestinski narod


Venecuelanski predsednik Ugo Čavez se saglasio da proširi odnose sa Palestinskom upravom i podrži njen zahtev za uspostavljanje nezavisne palestinske države. Čavez, koji je juče u Karakasu bio domaćin palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, obećao je otvaranje venecuelanske ambasade na Zapadnoj obali.

Venecuelanski predsednik, poznat kao oštar kritičar Izraela, odao je priznanje Palestincima za – kako se izrazio – borbu protiv „genocidne države Izrael“, koja pokušava da „istrebi“ njihov narod. Čavezova vlada je potpisala seriju sporazuma o pomoći sa Abasovom delegacijom, koja obuhvata i stipendije za palestinske studente. Abas se zahvalio Venecueli na podršci i ponovio da odbacuje ponudu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua za obnavljanje mirovnih razgovora uz desetomesečno zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Obraćajući se venecuelanskim poslanicima, Abas je ukazao da je izraelski premijer suočen sa izborom između „mira i okupacije, izabrao okupaciju“. Abas odbija da nastavi mirovne razgovore dokle god Izrael ne prekine svu izgradnju na Zapadnoj obali i u istočnom delu Jerusalima. Palestinski predsednik je doputovao u Venecuelu na završetku turneje po Južnoj Americi, tokom koje je posetio i Brazil, Argentinu, Čile i Paragvaj.


XS
SM
MD
LG