Linkovi

Najviše slučajeva dijabetesa u indijanskom plemenu u SAD


Drugo po veličini indijansko pleme Tohono Odam ima najveći broj slučajeva dijabetesa kod odraslih na svetu. Većina od 28 hiljada članova plemena živi u rezervatu u pustinji Arizone. Do 1960., niko od pripadnika plemena nije imao dijabetes zato što su imali tradicionalnu ishranu koja im je pomagala da spreče bolest. Medjutim, sa otkrićem kalorične hrane, bogate mastima, dijabetes se proširio i na decu. Sada su u toku nastojanja da se pripadnici plemena Odam vrate tradicionalnoj ishrani, a restoran u rezervatu pokušava da tu hranu učini ukusnijom.

Vreme je ručka u kafeu „Pustinjska kiša“ u rezervatu Tohono Odam plemena u Arizoni. Svaki obrok sadrži bar jednu vrstu tradicionalne hrane od biljaka koje rastu u rezervatu. Ovaj popularni sendvič sa piletinom sadrži sos koji je napravljen od jedne vrste kaktusa. Posetiocima kafea dopada se ideja o ukusnoj i zdravoj hrani.

U kafeu se takodje služe i čola pupoljci, bogati kalcijumom, koji se dobijaju iz istoimene vrste kaktusa kao i voćni sokovi sa veoma hranljivim čia semenkama. Menadžer kafea Sem Sonders kaže da je još jedno popularno jelo, meso sa tepari pasuljem koji je bogat proteinima. On dodaje da u obroke takodje stavlja semenke džinovskih kaktusa koji rastu u regionu.

„Semenke kaktusa saguaro mogu da se sakupe samo jednom godišnje.“

Tristan Rider, jedan od direktora Tohono Odam akcione grupe, otvorio je kafe kako bi ohrabrio ljude da jedu tradicionalnu hranu.

„Zaposlene majke, ukoliko nemaju vremena da kuvaju, mogu da dodju, uzmu ovu zdravu hranu i odnesu je kući za večeru.“

Zdravstveni zvaničnici plemena Odam kažu da 70 odsto njegovih pripadnika ima dijabetes. Rider ističe da tradicionalna hrana može da spreči dijabetes, koji pogadja i decu od 6 godina.

„Sastojci koji omogućavaju biljci da preživi zapravo regulišu nivoe šećera u krvi kod ljudi. Oni održavaju te nivoe i pomažu da se spreči pojava dijabetesa, a takodje održavaju dijabetičare zdravijim.“


Fejt Pablo radi za program prevencije dijabetesa u rezervatu. Ona proverava nivo šećera u krvi kod ove žene.

„Želimo da ljudi ponovo više jedu tradicionalnu hranu, koriste namirnice koje ne podižu nivo šećera u krvi i da postanu svesniji šta unose u organizam.“

Nekada davno, pripadnici plemena Tohono Odam bili su farmeri, sakupljali su hranu od lokalnih biljaka i uzgajali useve koji mogu da izdrže pustinjske temperature. U današnje vreme, medjutim, retko ko se time bavi, a kafe „Pustinjska kiša“ uzgaja sopstvene biljke. Menadžer farme Noland Džonson kaže da je tepari pasulj jedna od najotpornijih biljaka na visoke temperature na svetu.

„Tepari pasulj je veoma otporan na sušu. Video sam neke biljke koje su izdržale 5 nedelja bez vode.“

Na farmi takodje raste kukuruz koji se brzo razvija iz osušene zemlje. Taj kukuruz se služi u kafeima i takodje suši za buduću upotrebu.

Njega je moguće čuvati godinama, možete ga uskladištiti i upotrebljavati kada vam zatreba.“

Kafe „Pustinjska kiša“ upoznaje mlade ljude sa tradicionalnom hranom koju možda nikada nisu probali. Ova devojčica kaže da bi joj bilo teško da se odrekne manje zdrave hrane. Tristan Rider kaže da želi da škole u rezervatu služe tradicionalnu hranu umesto visokokaloričnih i masnih obroka.

Ako deca odrastu koristeći tradicionalnu hranu, jedan ili dva obroka na dan, svakoga dana u školi, najverovatnije će i steći naviku.“

On kaže da je povratak tradicionalnoj hrani takodje važan za očuvanje kulture plemena Tohono Odam, jer je ona deo tradicije, a koristi se i u ceremonijama.

XS
SM
MD
LG