Linkovi

Stotine miliona Amerikanaca u prazničnoj kupovini


Vlasnici maloprodajnih lanaca u Sjedinjenim Državama spuštaju cene, otvaraju prodavnice pre svanuća i povećavaju reklamu, ne bi li naveli oprezne mušterije da potroše novac. Petak posle Dana zahvalnosti je najčešće najvažniji pazarni dan u godini, jer Amerikanci počinju da kupuju poklone pred prazničnu sezonu u decembru. Nacionalna maloprodajna federacija predviđa da će ovih dana u kupovinu krenuti 134 miliona Amerikanaca. To je povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je maloprodaja – na početku finansijske krize – naglo opala. Dan se naziva „Crnim petkom“, jer se vlasnici prodavnica nadaju dobroj zaradi, odnosno profitu, koji se u računovodstvenim knjigama nekada zavodio crnim mastilom.

Amerikanci, nestrpljivi da iskoriste povoljnostii na Crni petak, popunjavaju parkinge i stoje u redovima satima pre otvaranja prodavnica.

Čekam da kupim na današnjoj rasprodaji plej stešn broj tri i ‘Rok mena’, kaže jedan od kupaca.

Ipak, najnovije ankete mreže ABC ukazuju da većina Amerikanaca ipak neće da mu se pridruži. Polovina je izjavila da će ove godine manje potrošiti na poklone. To je nešto bolje nego prošle godine, kada je 57 odsto odgovorilo da će da smanji potrošnju. Ipak, to je loša vest za prodavce, koji vide Crni petak kao priliku da povećaju profit i završe godinu s dobitkom.

Izgleda da će ovo biti još jedna teška praznična sezona. Potrošači se proračunavaju, otplaćuju dugove i povećavaju štednju“, kaže ekonomistkinja Lori Vaks.
Svega jedan od 15 odraslih kaže da će potrošiti više.

A i oni koji nameravaju da kupuju, kažu da će trošiti manje. Potrošiće 650 dolara na poklone, što je manje od 700 prošle godine. Uz slabu potrošnju i porast nezaposlenosti, mnogi prodavci su planirali unapred i smanjili inventar. To znači da oni koji odlažu kupovinu, možda i neće dočekati najniže cene.

Oni ne moraju da nude velika sniženja kao prošle godine, da bi privukli mušterije u radnju i prodali svoju robu“, naglašava Lori Vaks.

Ipak, čak i uz ovako sumornu prognozu za Crni petak, pojedini prodavci su optimisti.

Utvrdili smo da roditelji - bez obzira da li su vremena dobra ili loša – nikada ne žele da štede na božićnim poklonima za svoju decu“, smatra Džeri Storč, direktor lanca prodavnica igračaka „Tojs ar as“

Uz produženo radno vreme i dobru ponudu, prodavnice očekuju da će se Amerikanci ugledati na svoje roditelje i potrošiti na ono što im treba i što žele.

XS
SM
MD
LG