Linkovi

Izrael odobrio delimično zamrzavanje gradnje na Zapadnoj obali


Izraelska vlada odobrila je delimično zamrzavanje izgradnje novih naselja, kao pokušaj, prema rečima premijera Benjamina Netanjahua, obnavljanja mirovnih pregovora sa Palestincima.

Zamrzavanje predvidja 10-tomesečni moratorijum na izdavanje novih dozvola za izgradnju izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. To se odnosi samo na nove zgrade, a ne i na one gradnja je već u toku. Takodje, odnosi se samo na Zapadnu obalu, a ne i na istočni Jerusalim. U razgovoru sa novinarima posle sastanka bezbednosnog kabineta, Netanjahu je rekao da Izrael nije uveo nikakva ograničenja na gradnju u Jerusalimu.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je ranije da će njegova strana odbaciti svaku ponudu koja ne uključuje zamrzavanje izgradnje u istočnom Jerusalimu. Američki izaslanik za Bliski Istok, Džordž Mičel, rekao je u Vašingtonu da odluka izraelske vlade ne zadovoljava zahtev za potpunim zamrzavanjem gradnje naselja, ali je naglasio da je to više nego što je bilo koja izraelska vlada preduzela do sada.

XS
SM
MD
LG