Linkovi

Uskoro odluka o strategiji SAD u Avganistanu


Predsednik Barak Obama rekao je da planira da, kako se izrazio, završi posao u Avganistanu i najavio da će uskoro da objavi dugo očekivanu odluku o broju američkih vojnika u toj zemlji. Obama je na konferenciji za novinare u Beloj kući, nakon susreta sa indijskim premijerom, naglasio da je strateški interes Sjedinjenih Država da osiguraju da Al Kaida i njeni saveznici ne mogu efikasno da deluju u regionu, ističući da je stabilnost Avganistana važna za taj proces. Komentarišući pad podrške javnosti za rat u toj zemlji, Obama je kazao da će se situacija promeniti kada Amerikanci čuju njegovu jasnu argumentaciju za američku misiju.

Zvaničnici očekuju da predsednik Obama pošalje više od 30.000 vojnika u Avganistan, što je manje od 40 hiljada, koliko je tražio general Stenli Mekristal, ali opet predstavlja povećanje od skoro 50 procenata. Zvanično saopštenje očekuje se sledeće nedelje, po svemu sudeći 1. decembra, skoro tri meseca pošto je general Mekristal predao svoj izveštaj, posle čega su usledile republikanske kritike predsednika, zbog neodlučnosti.

Vojno rukovodstvo je pomalo iznervirano zbog odlaganja odluke. Zaista je vreme da predsednik izda naređenje“, kaže republikanski senator iz države Kentaki Mič Mekonel.

Administracija tvrdi da je proteklo vreme utrošeno vrlo korisno i da američki narod želi dobro, a ne brzo osmišljeni plan.

Veoma sam ponosna što imam zemlju i predsednika koji ohrabruje ljude da kažu šta misle, da pitanja ne ostanu bez odgovora“, naglasila je državna sekretarka Hilari Klinton.

Rasprava se sada okreće tome kako platiti za novu strategiju. Zvaničnici koji se bave budžetom kažu da će trošak po svakom vojniku biti prosečno milion dolara, pa neke demokrate traže porez na rat.

Ukoliko je ovaj rat toliko važan, onda je važno i da se plati“, kaže demokratski kongresmen iz države Viskonsin Dejvid Obej.

Mislim da bi to bila opravdana namena, dodati porez na prihod onima sa većim zaradama, preko 200, 250 hiljada godišnje“, smatra demokratski senator iz države Mičigen Karl Levin.

Uobičajeno, zvaničnici Pentagona trebalo bi sledeće nedelje da se pojave na Kapitol Hilu, kako bi lobirali i svedočili o novoj strategiji. Mešđu njima će se svakako naći i sekretar za odbranu Robert Gejts, kao i komandant američkih snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal.


XS
SM
MD
LG